Farenjit ve Tedavi Yöntemleri

farenjit

Farenjit ve Tedavi Yöntemleri
Uzmanlar, havaların soğuması ile birlikte özellikle gribal enfeksiyon hastalıklarında artış olduğuna dikkat çekiyor. Çocuklar kadar yetişkinleri de bekleyen bu hastalıkları ve hastalıklardan korunma yolları anlatılıyor…

Toplu taşıma araçları, kapalı ve kalabalık ortamlar soğuk algınlığı ve buna bağlı hastalıkların bulaşmasına uygun ortam oluşturuyor. Boğaz ağrısıyla başlayan ve sonrasında boğazda oluşan enfeksiyona bağlı olarak, ses kısıklığına da neden olan hastalıkların başında Farenjit yer alıyor.

Peki “Farenjit” nedir?
Farenjit, boğazın orta kısmında bulunan farenks (yutak) mukozasının iltihabı demektir. Bu iltihabi durum akut (ani gelişen) veya kronik (uzun süreli) şekilde gelişebilir.

Her ses kısıklığı Farenjit olarak tanımlanabilir mi?
İyi bir ses oluşumu için akciğerlerin, ses tellerinin, ağız ve burun boşluklarının sağlıklı olması ve koordineli çalışabilmesi gerekmektedir. Bu yüzden ses kısıklığı bu belirttiğimiz bölgelerin herhangi birindeki rahatsızlıklara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Akciğerlerdeki kitleler, kronik akciğer hastalıkları, verem, ses tellerindeki kitleler, ses teli felçleri, ses teli iltihapları, burun tıkanıklığına yol açan kitleler, sinüzit ve nezle gibi iltihaplı durumlar ve Farenjitler (yutak iltihabı) ses kısıklığına sebep olabilirler.

Farenjitler akut ve kronik olarak ayrı hastalıklar olduklarından öncelikle hastalığın hangi Farenjit grubundan olduğu anlaşılmaya çalışılmalıdır.

Akut Farenjitler
Genellikle grip veya nezle gibi viral enfeksiyonlar sonucu oluşmalarına rağmen, beta mikrobu, herpes mikrobu (uçuk virüsü), zona (gece yanığı), cinsel yolla bulaşan gonore (bel soğukluğu), difteri gibi daha nadir hastalıklar sonucu da oluşabilmektedir. Bu nedenle doktora başvurmadan alınacak tedaviler hastalıkların bazı bulgularının gizlenmesine sebep olup yanlış tedavilere sebebiyet verebilmektedir.

Kronik Farenjitler
Sık geçirilen üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında, kronik burun tıkanıklığı nedeniyle, aşırı sigara ve alkol tüketimi, kronik sinüzitlerde oluşan geniz akıntısından, aşırı sıcak ve soğuk gıdaların sıkça tüketilmesinden, kuru ve kirli havadan, kronik diş ve diş eti enfeksiyonlarından ve sıkça yapılan tik şeklindeki boğaz temizleme alışkanlıklarından ötürü oluşabilmektedir. Ancak bunlar dışında frengi, verem, cüzzam ve bazı kronik romatizmal hastalılar da kronik Farenjite yol açabilmektedir.

Bunu da oku :  Kalp krizi riskini öğrenmenin en kolay yolu: Kalsiyum skorlaması

Kalabalık ortamlarda, yoğun klima kullanılan alanlarda çalışanlar, kirli havası olan kapalı alanlarda uzun süre çalışanlar veya sesini yoğun kullanarak işini yapanlar akut veya kronik farenjite daha fazla yakalanmaktadırlar.

Farenjitin belirtileri nelerdir?
Akut Farenjitler boğazda ani başlayan yanma, yutkunmakla artan ağrı, ses kısıklığı, ateş, halsizlik öksürük, kas ve eklem ağrıları, boğazda uçuk seklinde kabarcıklar, beyaz gri renkte iltihaplı dokular, boyunda şişlik ve ağız kokusu şeklinde bulgular ile kendini belli etmektedirler.

Kronik Farenjitler ise daha çok boğazda takılma ve kuruma, yabancı cisim hissi, bazen yutkunmakla ağrı, gıcık tarzında öksürük veya boğazda iyileşmeyen yaralar ve şişliklere sebep olabilirler.

Alınabilecek önlem ve tedavi yöntemleri
✓ Hem akut hem kronik Farenjitlerde öncelikle tam bir kulak burun boğaz muayenesi yapılmalı ve şikayetlere sebep olan enfeksiyon nedenine göre uygun medikal tedaviler seçilmelidir. Bunun yanı sıra yaşam tarzı konularında da düzenlemeler yapılmalıdır.
✓ Özellikle hastalar bol sıvı alımı konusunda teşvik edilmelidir. Sıvı tüketimi çoğaltılmalı ve günde 2 – 2.5 litre su içilmelidir.
✓ Bununla beraber özellikle boğazda yoğun tahriş yaratan sigara, alkol kullanımı durdurulmalı, asitli içeceklerden kaçınılması sağlanmalıdır.
✓ Klima kullanımı havayı çok kuruttuğundan klima kullanımı azaltılmalı ve ortam havasının nemlendirilmesi önerilmelidir.
✓ Mentollü şeker ve nefes açıcılar boğazda kuruluğa neden olacağından bu tarz pastil ve şeker kullanımı azaltılmalıdır.
✓ Yüksek sesle konuşmamaya özen gösterilmelidir.

Bunu da oku :  Grip mi, soğuk algınlığı mı ?

Farenjiti Kolay Geçiren Ev Tedavileri
✓ Günlük olarak 3-4 fincan adaçayı için. Adaçayının antiseptik özelliği farenjitin hızlı bir şekilde iyileşmesini sağlar.
✓ Çok sıcak veya çok soğuk yiyecek ve içecek tüketmeyin. Çünkü çok soğuk ve çok sıcak maddeler boğazı tahriş eder. Bu durum Farenjiti ilerletir.
✓ Beslenmede, acı, ekşi, baharatlı gıdalardan uzak durun. Sıvı gıdaları daha fazla tüketmeye özen gösterin. Örneğin çorba gibi.
✓ Koyu çay, kahve ve asitli içeceklerin tüketilmesi Farenjitin daha da kötü hale gelmesine yol açar.
✓ Konuşurken yüksek sesle konuşmayın. Mümkün olduğunca düşük ses tonlarında konuşun. Bağırmak Farenjit için oldukça zararlıdır.
✓ Farenjit hastalığı boğazda kaşınma ve kuruluğa neden olur. Bu nedenle bu hastalar uyumaya çalıştıklarında büyük sıkıntılar çekerler. Özellikle boğaz kuruluğu nedeniyle rahat uyuyamazlar. Yatarken, hasta başucunda bir bardak ılık su bulundurmalı ve sıkıntılı anında bu suyu yudumlayarak rahatlama yoluna gitmeli.
✓ Bol bol sıvı tüketin. Sıvının ılık olmasına dikkat edin.
✓ Sigara içmeyin. Sigara içmiyorsanız sigara içilen ortamlarda bulunmayın. Sigara dumanı Farenjit için oldukça olumsuz etkiler yapar.

Sarımsak: Sarımsak göğüs ağrısı için gösterilenen etkili ev ilaçlarından biridir. 2006 yılında yapılan bir araştırmaya göre düzenli sarımsak tüketimi kardiyovasküler hastalıklara yakalanma riskini azalttığını ortaya koymaktadır.
Birkaç diş sarımsağı ağızda çiğnemek veya suya katarak içmek farenjit tedavisine katkıda bulunur.
Doğal antibiyotikler arasında gösterilen ve yüzlerce hastalığa faydalı olan sarımsak da farenjite iyi gelir. Sarımsağı hasta olmadan önce düzenli şekilde tüketmek farenjit gibi boğaz hastalıklarına yakalanmayı engellediği gibi hastalık esnasında tedavisi hızlandırır.
Sarımsaklı cacık veya sarımsağı çiğneyerek yemek tedaviden etkili sonuç almayı sağlar.
Bal: Eski medeniyetler dahil asırlardır birçok hastalığın tedavisi için kullanılan balın doğal antibiyotik özelliği vardır. Çok güçlü mikrop kırıcı özelliği olan bal tüketimi farenjit sorunlarını azaltmaya yardımcı olabilir.
Zencefil: Mikrop kırıcı özelliğinin yanında üst solunum yollarını açmaya yardımcı olan zencefil farenjit tedavisinde de kullanılmaktadır. Etkili antioksidanlar arasında gösterilen zencefil salatalarda kullanıldığı gibi zencefil çayı hazırlanarak farenjit tedavisinde kullanılabilir.
Zerdeçal: Boğaz ve solunum yollarının mikroplardan temizlenmesine karşı oldukça etkili olan zerdeçal aynı zamanda göğüs ağrılarına da faydalıdır.
Bir bardak süte yarım çay kaşığı zerdeçal koyun ve iyice kaynatın. Soğuduktan sonra biraz bal ekleyerek günde 3 kere için. Kısa sürede farenjitten kurtulmanıza yardımcı olacaktır.
Fesleğen: Fesleğen magnezyum içerdiğinden dolayı kan akışını hızlandırır. Bunun yanında etkili antioksidanlar arasında gösterilmektedir. Böylece farenjit hastalığına karşı etkili bir bitkisel çözüm olabilir. Boğaz ve üst solunum yollarında belirli rahatlama sağlar.
Fesleğeni suda kaynatarak içebilir veya fesleğen yapraklarını çiğneyebilirsiniz.
Nane: Farenjite iyi gelen diğer bir bitki ise nanedir. Nane farenjitten tahriş olan boğazların yeniden toparlanmasını sağlar. Bunun yanında solunum yollarını açtığı gibi hastalıktan meydana gelen tahrişin kısa sürede giderilmesine yardımcı olabilir.
Nane çiğnemek veya suda kaynarken buharını solumak faydalı olabilir.
Limon: C vitamini açısından oldukça zengin olan limon farenjite iyi gelen diğer bitkidir. Limon suyuyla gargara yapmak boğazlarda farenjitin neden olduğu tahrişin kısa sürede iyileşmesini sağlayabilir ve boğazı mikroplardan temizler.

Bunu da oku :  Diz sorunları çözümü için oturuş şeklinize dikkat edin!

Önemli not: Farenjit için doktor tedavisi şart diyoruz. Ancak, ilaçların yanında uygulanan bu tedavi yöntemleri Farenjitin kolay iyileşmesini sağlayacaktır.

(Toplam 109 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment