Beş bin yıllık tedavi yöntemi: Akupunktur

akupunktur-igneleri

Akupunktur: iki kelimenin birleşiminden meydana gelmiş bir kelime. Acus iğne, puncture batırmak; akupunktur (acupuncture) iğne batırmak demek.

Yeri ve özelliği olan belirli noktalara, akupunktur eğitimi almış bir akupunktur uzmanı tarafından, belirli bir süre akupunktur iğnesi batırılarak yapılan tedavi demek.

Bu tedavinin beş bin yıllık bir tarihi vardır. Akupunktur felsefesine göre, insan vücudunda 12 çift 2 de tek olmak üzere 14 meridyen vardır. (Ayrıca esktra meridyenler de var.) Bu meridyenlerin üzerinde de 360 tane akupunktur noktası bulunuyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu noktalara bin tane yeni nokta daha ilave edilmiştir. İnsanın doğuşundan itibaren vücudunda var olan ve Çi (Qi) adı verilen hayat enerjisi, bu meridyenlerden bir ömür boyu akacaktır.

Akupunktur hangi yoldan etkili olmaktadır?

Genel olarak iki yoldan etkili olmaktadır: 1. Refleks yoldan
2. Nörokimyevi yoldan. Refleks yoldan olan etki iğnelerin batmasından hemen sonra ortaya çıkar.

Nörokimyevi yolla olan ise sonra meydana gelir. Bu yolla beyinde ve vücudun bazı yerlerinde endorfin (vücut içi morfini) , serotonin, ve daha pek çok kimyevi maddelerin artışı ile etki meydana gelmektedir.
Nörokimyevi maddeler iğneler batırıldıktan yaklaşık 20 dakika sonra meydana gelmektedir. Refleks yolla olanı ise iğneler batar batmaz ortaya çıkar.

Bunu da oku :  Refleksoloji

Akupunkturun etki mekanizması nasıldır?

Bunu telefon misaliyle açıklamamız mümkündür:

Sonuç olarak akupunktur noktalarından kalkan uyarılar sinir lifleri aracılığıyla beyne ulaşmakta, orada değerlendirildikten sonra gerek refleks yoldan, gerek nörokimyevi yoldan, insan yapısında yaradılıştan var olan tamir veya iyileştirme mekanizması harekete geçirilmektedir. Beyin yaptığı değerlendirmeye göre gerekli yerlere emirler göndermekte ve tedavi gerçekleşmektedir.

Telefon yerine şu an önünüzde bulunan bilgisayarı da düşünebilirsiniz.

Akupunktur herkese etki eder mi?

Eğer hastanın bünyesinde herhangi bir engel yoksa herkese etki eder. Ama engel varsa maalesef sonuç alınamamaktadır. Bir de bozucu alanlar vardır. Bunlar olursa da sonuç alınamaz. Engelden kastımızı gene telefon misaliyle anlatalım:

Eğer telefon sisteminde bir arıza varsa anlaşamayız veya konuşamayız, değil mi?

İşte akupunkturda da aynı şey söz konusudur. Öyleyse engellerin tedavi edilerek ortadan kaldırılması gerekmektedir. Bunun için de önce bunları tespit etmeliyiz.

Engel tespiti ve noktaların bulunması için çeşitli muayene metotlarımız vardır. Bulduğumuz engelleri iğneleyerek ortadan kaldırabiliriz. Fakat bir de bulamadığımız engeller vardır. İşte böyle bir durum söz konusu olursa akupunktur etkili olamamaktadır.

Bunu da oku :  Turkuaz (Firuze) Taşı

sabah

(Toplam 1 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment