Sperm Hareketsizliğinde Hangi İlaçlar Kullanılır?

Sperm Hareketsizliği

Sperm Hareketsizliğinde Hangi İlaçlar Kullanılır?
Sperm nedir (wikipedia)? : Sperm ya da tam bilimsel adı ile spermatozoon (Spermatozoid) (çoğulu: spermatozoa), erkek bireylere ait üreme hücresidir. Hayvanlar, kamçı’lı ve spermatozoa olarak bilinen kuyruğu olan hareketli sperm üretir. Bazı kırmızı algler ve mantarlar spermatia olarak bilinen hareketsiz sperm hücreleri üretirken, bazı kırmızı algler ve mantarlar spermatozoa olarak bilinir. Kapalı tohumlular polen içinde hareketsiz sperm içerirken, eğrelti otları ve bazı açık tohumlular gibi bazı bazal bitkilerde hareketli sperm bulunur.

Erkeklerde sperm nereden gelir?
Erkek üreme sistemi, erkek üreme hücresi olan sperm üretiminin yapıldığı, 2 adet oval şekilli testis dokusu içerir. Testislerden spermi, uretraya taşıyan kanlalar, vas deferens adını alır. Uretra, penis içerisinde, idrar ve spermin taşındığı kanaldır.

Erkekte sperm ne zaman oluşur?
Ergenlik döneminin başlamasıyla, bu hücreler hayat boyu çoğalmaya başlar ve bazı genetik bölünmeler sonrasında, kromozom sayıları yarıya indirilerek sperm hücresi oluşturulur.

Sperm kac saatte yenilenir?
Erkek vücudu, her gün taze sperm ürütür. Sperm kaynaklarınız, ortalama 64 günde bir yenilenir.


Healthy and Unhealthy Sperm Cells: Under The Microscope

Sperm kalitesini ne belirler?
Sperm sağlığı, spermin miktarı, kalitesi ve hareketleri gibi çeşitli faktörlere bağlıdır.

Sperm kaç günde kaliteli olur?
Testislerde üretilen yeni sperm hücrelerinin olgunlaşması 40 ile 76 gün arasında gerçekleşmektedir.

Spermi ne öldürür?
Alkol sperm oluşturan hücreleri öldürür. Aşırı alkol tüketimi sperm sayısını, spermin dölleme kabiliyetini azaltır, sperm şeklini bozar. Hatta aşırı alkol alanlarda libido da azalır. Çünkü östrojen hormonu bu erkeklerde artmaya başlar.

Kaliteli sperm rengi nasıl olmalı?
Sağlıklı sperm (meni) genelde beyaz ve gri renkli olur. Sağlıklı bir erkeğin sperm rengi, beyazımsı gri renkli olup jöle kıvamında olmalıdır. Kadınlarda meni rengi ise sarımsı ve ince kıvamlıdır. Erkeklerde sağlıklı meni rengi, gri ve beyaz renk tonları arasında da olabilir.

En verimli sperm ne zaman olur?
Bilim insanlarının yaptığı açıklamaya göre spermlerin 24 saatlik biyolojik saati bulunuyor ve spermlerin de en etkili oldukları saatler ise sabahın erken saatleri. İsviçreli araştırmacılar ayrıca spermin, yumurtayı döllemek için en uygun boya ve şekle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ulaştığını belirttiler.

Her gün cinsel ilişkiye girmek sperm kalitesini düşürür mü?
İdeal olarak önerilen her ilişkinin arasında 2-3 gün olması hem sperm kalitesini hemde cinsel yaşam arttırır. Çok sık ilişkiye girmek sperm sayısını bir miktar düşürecektir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin sık ilişkide bulunması istenmez.

Sperm Hareketsizligi tedavi edilir mi?
Sperm hareket azlığı tedavi edilebilir mi? Düşük sperm hareketliliği sorunuyla karşı karşıya kalan bir birey, Üroloji/Androloji uzmanı tarafından muayene edilmelidir. Bazı hormonal bozukluklardan veya yaşam tarzı değişikliklerinden dolayı sperm hareket azlığı tespit edilirse tedavi mümkündür.

Bunu da oku :  Erkeklerde kısırlık ve sebepleri

Düşük Sperm Sayısı Belirtileri
Düşük sperm sayısı probleminin ana belirtisi çocuk sahibi olamamaktır. Bunun dışında belirgin şekilde belirti veya işaretler bulunmayabilir. Bazı durumlarda, kalıtsal hormonal dengesizlik, sperm akışını bloke ederek bazı işaret ve belirtilere sebep olabilir. Düşük sperm sayısı belirtileri aşağıdaki gibi olabilir :
✔ Cinsel fonksiyonlarda problem. Örneğin, düşük cinsel performans veya erekte olmakta güçlük (iktidarsızlık)
✔ Acı, testislerde şişlik veya beze
✔ Sakal – bıyık ve vücut kıllarında azalma da kromozom veya hormon dengesizliğinin belirtilerinden olabilir

Düşük sperm sayısı nedenleri nelerdir?
Sperm üretimi karmaşık bir süreçtir. Testislerin yanı sıra, beyinde sperm üretmek için gerekli hormonları tetikleyen hipotalamus ve hipofiz bezlerinin de normal şekilde çalışmasını gerektirir. Sperm üretildiği zaman, tüpler meni ile karıştırılır ve penisten boşalana kadar taşınır. Bu sistemlerden herhangi birinde oluşabilecek aksaklık sperm üretimini etkileyecektir. Bunun yanı sıra, anormal sperm şekli (morfoloji) veya hareketi (motilite) problemleri de sperm üretimini etkiler. Genellikle, düşük sperm sayısı probleminin ana sebepleri tespit edilememektedir.

Sperm sayısını etkileyen medikal sebepler nelerdir?
Düşük sperm sayısı, pek çok sağlık probleminden kaynaklı olarak oluşabilir. Bunlar aşağıdakileri içerebilir :
✔ Varikosel
✔ Enfeksiyon
✔ Boşalma problemleri
✔ Spermlere saldıran antikorlar
✔ Tümörler
✔ İnmemiş testis
✔ Hormon dengesizlikleri
✔ Sperm kanal defektleri
✔ Kromozom kusurları
✔ Çölyak hastalığı
✔ Bazı ilaçlar

Sperm sayısını etkileyen çevresel sebepler nelerdir?
Çeşitli ekstrem çevresel koşullar sperm üretimini ve fonksiyonunu etkileyebilir. Yaygın sebepler aşağıdakileri içermektedir:
✔ Endüstriyal kimyasallar
✔ Ağır metallere maruz kalmak
✔ Radyasyon veya X-Ray
✔ Testislerin fazla ısınması
✔ Uzun süre bisiklet sürmek

Düşük sperm sayısı için doktora gitmeden önce ne yapabilirsiniz?
✔ Randevu öncesi gerekliliklere dikkat edin. Randevu aldığınız zaman, bu süre içerisinde, örneğin ne sıklıkla boşalmanız gerektiği veya kullandığınız ilaçları bırakıp bırakmamanız gerekip gerekmediği konusunda doktorunuza danışmayı unutmayın.
✔ Deneyimlediğiniz belirtileri not edin, bu belirtiler içerisinde, randevunuz ile alakalı gibi görünmeyenler olsa bile.
✔ Temel kişisel bilgilerinizi yazın, bu bilgilere büyük stresleriniz veya son zamanlarda yaşadığınız değişiklikler de dahildir.
✔ Aile geçmişinizde doğurganlık problemi olup olmadığını araştırın. Babanızda veya erkek kardeşinizde doğurganlık problemi olup olmadığını araştırmanız, düşük sperm sayısının sebepleri ile ilgili size ipuçları verebilir.
✔ Aldığınız tüm ilaçların listesini çıkarın. Vitaminler ve gıda takviyeleri dahil.
✔ Partnerinizi yanınıza alın. Eğer düşük sperm sayısına sahip olduğunuz kesin olsa bile, partneriniz de hamileliğe engel olabilecek herhangi bir probleme karşı test yaptırmalıdır. Aynı zamanda, partnerinizi yanınızda götürmeniz, doktorun size tavsiyelerine daha rahat uymanızı ve aklınıza gelmeyen soruları hatırlamanızı sağlayabilir.

Bunu da oku :  Sıcak duş erkekler için tehlikeli!

Sperm sayısı artırma tedavileri ve kullanılan ilaçlar nelerdir?
Düşük sperm sayısına yönelik tedaviler aşağıdakileri içerebilir:
✔ Ameliyat
✔ Enfeksiyon tedavisi
✔ Hormon tedavisi ve ilaçlar
✔ Yardımcı üretkenlik teknolojisi (ART)

Sperm sayısı tedavisi ve alternatif tıp
Hakkında pek fazla delil bulunmasa da çeşitli bitkiler ve takviyeler, sperm sayınızı artırmanıza veya genel sperm sağlığınızı güçlendirmenize yardımcı olabilir.
Hakkında somut deliller olmasa da, bazı diyet takviyeleri, vitaminler, mineraller ve amino asitler sperm sayısını ve kalitesini artırabilir. Bunlar aşağıdakileri içerebilir :
✔ Çinko
✔ Selenyum
✔ E vitamini
✔ B-12 vitamini
✔ Folik Asit
✔ L karnitin
✔ C vitamini
✔ Beta karoten

35 yaş sonrasında hamilelik beklentisi olan kadınların dikkat etmesi gereken konular nelerdir?
✔ 35 yaş ve sonrasında yumurta kalitesi azalıyor.
✔ Gebeliği riske sokacak çikolata kisti, miyomlar, tüplerde tıkanıklık gibi hastalıklar bu yaş grubunda sıkça görülüyor.
✔ Bunun yanı sıra kadının genetik faktörleri de iyi araştırılması gerekiyor.
✔ 40 yaş sonrası bir kadının doğurganlığı yüzde 90 oranında azalıyor.
✔ Yaşlı yumurtaların döllenmesi gebelikte genetik sorunlara da neden olabiliyor.
✔ Bunun yanı sıra erken doğum, düşük riski, bebekte doğuştan anormallikler de görülebiliyor.

Uzun süreli kullanımlarda veya yüksek dozlarda alım sonucunda bazı bitkiler ve takviyeler zarar verebilmektedir. Bu sebeple, bu maddeleri kullanmadan önce doktorunuza başvurmanız gereklidir.


Azoospermia nedir?

Sperm testinin normal değerleri
Erkekte sperm testi, infertilite durumunda yapılan testler arasında ilk değerlendirmede yapılan standart testtir. Sperm testi, sperm analizi veya spermiyogram adlarıyla da anılır. Alınan semen örneğinde sperm, Cowper bezlerinden gelen sıvı, prostat bezi salgısı ve seminal vezikül salgısından oluşan sıvı vardır. Semendeki fruktoz, lökosit ve semenin pH’ı, immatur (olgun olmayan) semen sayısı; spermin sayısı, kalitesi, normalliği, motilitesi (hareketlilik), morfolojisi ve konsantrasyonu (yoğunluğu) hakkında bilgi edinmek mümkündür.

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO), 2010’da yayımladığı verilere göre “normal sınırlarda bir sperm testinde” spermlerin sayısı tüm örnekte 39 milyon (mililitrede 15 milyon), ileri doğru hareketliliği %32, pH’ı >7,2; hacmi >2 ml, normal şekilli sperm oranı (morfoloji) %4 üzerinde olmalıdır.Ayrıca sıvılaşma süresinin azami 1 saat, kokusunun kestane çiçeği kokulu, lökositlerin 1 milyon/ml olması beklenmektedir.

Sperm sayısı ve kalitesini artıran sihirli takviyeler nelerdir?
L-Arginine: Bir aminoasittir. Etkisi ise sperm sayısı ve hareketliğini artırmaktır. Arginin aynı zamanda sertleşme yani ereksiyon sorunları için doğal bir tedavi olarak da kullanılabilir. Bu durum, argininin vücutta bir damar genişletici olan nitrik oksiti uyararak genital bölgedeki kan akışını arttırmaya yardımcı olduğu gerçeğinden kaynaklanır.

Bunu da oku :  Sertleşme sorununa uykuda çözüm

L-Carnitine ( L karnitin ): Bir enerji metabolizması molekülüdür ve bu yolla sperm enerji metabolizması üzerinde önemli rol oynar. Yapılan çalışmalar carnitine maddesinin sperm hareketliliği , sayısı morfolojisi ve yoğunluğunun da önemli bir rol oynadığını göstermiştir. Serbest oksijen radikali olarak adlandırılan metabolizma son ürünlerinin oluşturduğu hasarı azaltarak spermleri korumaya yardımcı olabilir.

Karnitin; yağ asitlerini, yakılması ve yakıt olarak kullanılması için mitokondriye taşıyan ve bu şekilde enerji seviyelerine fayda sağlayan bir amino asit türüdür. Bu nedenle, birçok kişi yağ yakımını hızlandırmak için kilo verme takviyesi olarak karnitin kullanmaktadır.

L Carnitine Zararları Nelerdir?
L-Carnitine kullanımının küçük çaplı yan etkileri bulunuyor. Tipik olarak, bulantı, kusma, mide rahatsızlığı, mide ekşimesi, ishal ve nöbetler şeklinde kendini gösterir. Yüksek dozda L-carnitine tükettiğinizde idrarınız, nefesiniz ve teriniz balık benzeri keskin bir koku yayıyor.

Tüp bebek nedir kısaca özeti?
Günümüzde en sık tercih edilen kısırlık tedavisi olan tüp bebek tedavisi, kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar koşullarında bir araya getirilmesi ve döllenmiş yumurtanın anne rahmine yerleştirilmesi ile uygulanan yapay döllenme tekniğidir.

Tüp bebek, anne adayından toplanan yumurtaların laboratuvar ortamında baba adayının spermleriyle döllenmesi sonucunda elde edilen en sağlıklı embriyonun rahme yerleştirilmesi işlemi olarak tanımlanabilir. Tüp bebek tedavisine başlanmadan önce hem erkeğin hem de kadının üreme kabiliyetleri değerlendirilir.

Sperm kalitesini artırmak için sağlıklı yaşamı benimsemek ve size hasar verebilecek şeylerden kaçınmak, kadınların hamile kalma şansını artırabilir. Siz ve eşiniz korunmasız bir şekilde bir yıl cinsel ilişkiden sonra hamile kalmadıysanız, bir sperm analizi hakkında doktorunuza danışın.

What does inactive sperm mean?
Azoospermia means there’s no sperm in a man’s ejaculate. Its causes include a blockage along the reproductive tract, hormonal problems, ejaculation problems or issues with testicular structure or function. Many causes are treatable and fertility can be restored.

Can a single drop of sperm lead to pregnancy?
It doesn’t really sound as though this drop of fluid went inside you; It is very uncommon for pregnancy to occur as a result of sperm deposited outside the vagina – though it can occur.

What is the best medicine for sperm motility?
Clomiphene citrate (Clomid) is an estrogen blocker. When men take it in oral form, it triggers the pituitary gland to make more luteinizing hormone (LH) and follicle stimulation hormone (FSH). A higher-level of these two hormones can improve sperm count, morphology and motility.

5/5 - (8 votes)
(Toplam 86 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment