Hayat Eve Sığar (HES)

Hayat Eve Sığar (HES) kodu

Hayat Eve Sığar (HES) kodu nedir?
Hayat Eve Sığar (HES) kodu, kontrollü sosyal hayat kapsamında, vatandaşların Kovid-19 açısından herhangi bir risk taşıyıp taşımadığını güvenli şekilde paylaşmasına ve salgının takibine yarayan bir uygulama.

Hayat Eve Sığar (HES) uygulaması ile yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) kontrol ve takibini vatandaşların hizmetine sunan Sağlık Bakanlığı, kontrollü sosyal hayat için “HES” kodu uygulamasını başlatmıştı.

Şehir içi toplu ulaşımda, şehirler arası seyahatlerde, konaklama tesislerinde, iş yerlerinde ve bireysel iletişim gerektiren tüm kamusal mekanlar ve kamu kurumlarında kullanılacak HES kodu ile vatandaşların kontrollü sosyal hayatta güvenliği en üst düzeye çıkarıldı.

HES KODU NASIL ALINIR?
E-Devlett üzerinden HES kodu almak
Bu hizmetten faydalanmak için, aşağıdaki kimlik doğrulama yöntemlerinden sizin için uygun olan bir tanesini kullanarak sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir.
– e-Devlet Şifresi
– Mobil İmza
– Elektronik İmza
– T.C. Kimlik Kartı
– Banka
https://www.turkiye.gov.tr/saglik-bakanligi-hes-kodu-uretme-ve-listeleme

HES Uygulaması üzerinden HES kodu almak
Hayat Eve Sığar uygulamasında “Karekodlarım” sekmesine tıklanır. Açılan ekranda “Kategori, Alan Adı ve Adres Bilgileri” alanları doldurulur. Oluşturulan karekodun çıktısı ilgili alana asılabilir.

Bunu da oku :  E-Nabız 112 Acil Butonu

HES kodu, “Hayat Eve Sığar” mobil uygulaması üzerinden “HES kodu işlemleri” bölümüne girilerek alınabiliyor. Ardından “HES kodu oluştur” butonuna tıklanacak ve kod kullanım süresi seçilecek ve kod oluşturulabilir.
Google Play : https://play.google.com/store/apps/details?id=tr.gov.saglik.hayatevesigar&hl=tr
App Store: https://apps.apple.com/tr/app/hayat-eve-sığar/id1505756398

SMS yöntemiyle HES kodu almak
HES kodu ayrıca SMS yöntemiyle de alınabiliyor. Kısa mesaj ile HES kodu almak için, HES yazıp aralarında boşluk bırakılarak sırasıyla, T.C. kimlik numarası, T.C. kimlik seri numarasının son 4 hanesi ve paylaşım süresi (gün sayısı olarak) yazılacak ve 2023’e SMS olarak atılabilir. Paylaşım süresinin belirtilmemesi halinde kodun süresi 1 yıl ile sınırlandırılacak. (Kısa mesaj örneği: HES 1234567890 1234 15. Bu şekilde mesaj atıldığında kod 15 gün geçerli)

Yabancılar için HES kodu şu şekilde alınır
HES yazıp aralarında boşluk bırakarak sırasıyla ; Milliyeti (IRN) pasaport numarası , doğum tarihi (Yıl olarak) soyismi , ve son olarak gün sayısını yazarak yabancılar için HES kodu alabilirisiniz

HES kodunun güvenliği
HES kodları tamamen kişiye özel üretilmiş tekil kodlardan oluşuyor. T.C. kimlik numarası gibi değişmeyen bir numara yerine kimse tarafından bilinmeyen, her paylaşıma özel farklı kodlar oluşturulması kodu güvenli kılıyor. Ayrıca vatandaşlar, HES kodu sayesinde kimlik numarası gibi kişisel bir veriyi başkasıyla paylaşmak zorunda kalmıyor.

Bunu da oku :  Merkezi Hekim Randevu Sistemi MHRS

HES Kodu hakkında bilinmesi gerekenler nelerdir?
• HES kodu Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları için tüm yurt içi uçuşlarda zorunludur.
• HES kodunuzun süresi seyahatinizin toplam süresi kadar olmalıdır. Gidiş-dönüş bir bilet almak istiyorsanız ya da gidiş-dönüş bir biletiniz varsa HES kodunuz dönüş tarihinizi de kapsamalıdır.
• Eğer ilk uçuşa 25 saatten az kalmış ise HES kodu üzerinden yolcunun sağlık durumu kontrol edilecektir.
• HES kodu 0-2 yaş aralığında olan bebek yolcular için zorunlu değildir.
• Bu işlem her yolcu için ayrı ayrı uygulanacaktır.

HES Kodu ile kişinin Sağlık Bakanlığı sistemleri üzerinden, sağlık durumu sorgulanır, risk varsa seyahati onaylanmaz. Yapılan bu sorgulamalarda Corona sebebiyle uçmanıza engel bir durum belirlenirse uçuşa kabul edilmeyeceksiniz.

Seyahat sırasında herhangi bir risk taşımayan ancak, sonradan risk durumu oluşan kişiler olursa, temas mesafesinde kabul edilen kişilerle iletişime geçilerek sağlık ve rehberlik hizmeti sağlanır.

HES kodunuz ile ilgili aşağıdaki durumlar söz konusu olduğunda, seyahatiniz onaylanmayacaktır.
• COVID-19 pozitif olma ya da karantina sürecinde olma durumu,
• Yeterli süreli HES koduna sahip olmama durumu,
• Hatalı T.C. Kimlik Numarası girilmesi durumu.

5/5 - (6 votes)
(Toplam 53 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment