Kişisel sağlık bilgilerinizin gizliliği ve güvenliği

e-nabız güvenlik

Kişisel sağlık bilgilerinizin gizliliği ve güvenliği
En büyük önemi taşıyan ve en fazla merak edilen gizlilik ve güvenlik konusuna gelince; e-Nabız’da paylaşmış olduğunuz bilgiler, sizin onayınız dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile hiçbir nedenden ötürü paylaşılmayacak. Yasal düzenlemelerle bu bilgilerin açıklanmasını gerektiren bir durum gerçekleşmediği sürece bu bilgiler kesinlikle açıklanmayacaktır. e-Nabız uygulamasında tüm veriler şifrelenerek gizli hâle getirilmiş (kriptolanmış) halde saklanıyor. Sistem, sağlık verisini üreten hizmet sunucusu ile hizmeti alan kişi arasında güvenli bir iletişim altyapısı sunuyor. Veriler, sadece sizin ve sistem üzerinden bizzat izin verdiğiniz yakınlarınız ve hekiminiz tarafından görüntülenebiliyor ve verdiğiniz yetki dilediğiniz zaman geri alınabiliyor. Sağlık profiliniz, sadece sizin kaydettiğiniz verilerden ve gittiğiniz sağlık tesislerinden sisteme gönderilen muayene ve tedavi detaylarından oluşuyor.

Gizlilik ve güvenlik konusu Bakanlık için o kadar hassas bir konu ki; ebeveynlerin 15 yaşın altındaki çocuklarının sağlık kayıtlarına erişimini dahi birbirlerinin onayına sunuyorlar.

Öte yandan sistemin kullanımına dair hiçbir vatandaş için bir zorunluluk söz konusu değildir. Sağlık verilerine erişim yapmak istemeyen vatandaşlar için sistem kullanılmayabiliyor. Bununla birlikte kişiler dilerlerse sistemde gözükmesini istemedikleri verilerini silme yetkisini kullanabiliyor. Bu yetkiler sisteme e-Devlet şifresi ile girilerek ve SMS yoluyla gelen doğrulama koduyla kullanılabiliyor.

Bunu da oku :  Hayat Eve Sığar (HES)

e-Nabız hesabımı nasıl kapatabilirim?
Hesap kapatma işlemini yalnızca, e-Nabız hesabınıza e-Devlet kapısı üzerinden giriş yaptığınızda gerçekleştirebilirsiniz. Profil düzenleme ekranınızda yer alan “Hesabımı Kapat” butonuna bastıktan sonra, sistemde kayıtlı cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazıp kaydettiğinizde hesabınız kapanacaktır.

Hesabınızı kapattığınızda e-Nabız sisteminde bulunan bütün sağlık verileriniz silinecek ve bir daha bu verilere erişim sağlanamayacaktır. Hesabınızı yeniden açtığınızda, açtığınız tarihten itibaren ziyaret etmiş olduğunuz sağlık tesislerinden gelen sağlık verilerinize erişim sağlanacaktır. Hesabınızı aktif hale getirmek için e-Nabız sistemine e-Devlet üzerinden giriş yapmalısınız. Açılan sayfada “e-Nabız hesabınız talebiniz üzerine kapatılmıştır. Hesabınızı yeniden aktif edebilirsiniz” uyarısı ile karşılaştığınızda “Hesabımı Aktif Et” butonuna basarak hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.

Dikkat! e-Nabız hesabınızı kapattığınızda geçmişe dönük tüm verileriniz silinecek ve bir daha bu verilere erişilemeyecektir.

e-Nabız hesabımı nasıl dondurabilirim?
Hesap dondurma işlemini yalnızca, e-Nabız hesabınıza e-Devlet kapısı üzerinden giriş yaptığınızda gerçekleştirebilirsiniz. Ana sayfada yer alan “Profil Düzenle” butonuna basarak profil ayarlarınıza gidebilir, açılan sayfanın alt kısmında yer alan “Hesabımı Dondur” butonu ile hesabınızı istediğiniz sürece dondurabilirsiniz. Sistemde kayıtlı cep telefonunuza gelen doğrulama kodunu ilgili alana yazıp kaydettiğinizde hesabınız dondurulacaktır. Dondurduğunuz süre zarfında oluşan sağlık verileriniz, sistem tekrar aktif olana kadar hesabınıza kaydedilmeyecektir.

Bunu da oku :  E-Nabız Acil sağlık verilerim nelerdir?

Hesabınızı aktif hale getirmek için e-Nabız sistemine e-Devlet üzerinden giriş yapmalısınız. Açılan sayfada “e-Nabız hesabınız talebiniz üzerine kapatılmıştır. Hesabınızı yeniden aktif edebilirsiniz” uyarısı ile karşılaştığınızda “Hesabımı Aktif Et” butonuna basarak hesabınızı aktif hale getirebilirsiniz.

E-NABIZ’A NASIL GİRİŞ YAPARIM?
Sisteme girişte kimlik doğrulama iki şekilde mümkün olmaktadır.

1. E-Devlet kapısı üzerinden E-Devlet şifresi, E-İmza veya Mobil İmzanızı kullanarak T.C. numaranız ile sisteme giriş yapabilirsiniz (Şekil1). E-Devlet girişine tıkladığınızda Şekil2’de gördüğünüz E-Devlet girişine yönlendirileceksiniz.

2. E-Devlet şifreniz yoksa Sağlık Bakanlığına kayıtlı Aile Hekiminize cep telefonu numaranızın kaydını yaptırarak, telefonunuza gelecek kısa mesaj ile size iletilen tek kullanımlık erişim kodunu kullanarak sisteme giriş yapabilirsiniz.

E-NABIZ ŞİFREMİ NASIL DEĞİŞTİREBİLİRİM?
e-Nabız’ a giriş yaptığınızda, Anasayfada sol tarafta profil fotoğrafının altında yer alan “Düzenle” butonuna tıkladığınızda Şekil6’daki ekran açılacaktır. Bu menüden hem şifre değişikliği yapabilir hem de tüm profil bilgilerinizi değiştirebilirsiniz.

E-Nabız
e-Nabız kişilerin muayene, tetkik ve tedavilerinin nerede yapıldığına bakılmaksızın, kendi adına üretilmiş tüm sağlık bilgilerini yönetebildiği, tıbbi özgeçmişine tek bir yerden ulaşabildiği ve sadece kendisinin belirlediği yetki çerçevesinde hekimlerle paylaşabildiği sistem olarak geliştirildi. e-Nabız, bizzat sizin verdiğiniz, süresi ve sınırı belirlenmiş yetki çerçevesinde sağlık kayıtlarınızın hekimlerce değerlendirilebildiği, böylelikle teşhis ve tedavi sürecinin kalitesini ve hızını artıran, sizinle hekiminiz arasında güçlü bir iletişim ağının kurulmasını sağlayan, internet üzerinden güvenli bir şekilde erişilebilen dünyanın en geniş ve en kapsamlı sağlık bilişim alt yapısıdır.

Bunu da oku :  İlk Yardım Nedir

E-Nabız’ı takip edin
Sağlığınızı kişisel sağlık sistemi e-Nabız’dan takip edin. Her zaman e-Nabız’da ki yeniliklerden haberdar olmak için aşağıdaki adreslerden takip edebilir, yine e-Nabız’la ilgili soru, görüş ve önerilerinizi aşağıdaki adreslerden bildirebilirsiniz.

Facebook: facebook.com/enabizsistemi
Twitter: twitter.com/enabizsistemi
Youtube: youtube.com/enabiz
E-Mail: enabiz@saglik.gov.tr

E-Nabız sistemi için tıklayınız
E-Nabız İOS mobil uygulaması için tıklayınız
E-Nabız uygulamasını Android cihazlara için tıklayınız

5/5 - (4 votes)
(Toplam 24 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment