Yorgunluğa İyi Gelen Besinler

yorgun kadın

Halsizlik, ruhsal veya fiziksel yorgunluk ile karekterize düşük enerji halidir. Uyku bozuklukları, uzun süreli stres veya grip gibi hastalıklarda dahil olmak üzere halsizliğin pek çok farklı nedeni olabilir. Gün boyu tükettiğimiz gıdalar vücudumuz tarafından işlenerek günlük faaliyetlerin yerine getirilebilmesi için gereken enerjiye dönüştürülür.

Yetersiz beslenme ise bu enerjinin tam olarak sağlanamamasına ve halsizliğe yol açabilir. Doğru gıdaları tüketerek enerjinizi arttırabilir ve halsizlikten kurtulabilirsiniz.

Yulaf, kalsiyum, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Aynı zamanda enerji seviyesini yükselten B vitaminleri içerir. Magnezyum, yediğimiz gıdaları enerjiye çevirmek konusunda temel bir görev üstlenir. Beslenmenizde kalsiyum eksikliği, kendinizi enerjisiz hissetmenize sebep olabilir. Yulafın aynı zamanda glisemik indeksi düşüktür. Bu nedenle bedeninize sabit miktarda enerji sağlar. Sağlıklı bir kahvaltı ya da atıştırmalık olarak müsli, yulaf lapası ya da yulaflı kurabiyeleri deneyin.

Niasin, B1, B2, B6, B12, folik asit ve C vitamini ile demir, potasyum, krom, selenyum ve iyot minerallerinin yetersizliği durumunda yorgunluk kendini gösterir.
Kronik Yorgunluğu Önleyen Yiyecekler – Yorgunluğa İyi Gelen Besinler:
Balık : Niasin ve B2 vitamini, demir, krom, selenyum ve iyot minerali içerdiği için haftada 2-3 kere yenilmelidir. Bu bağlamda ton balığı da oldukça yararlıdır.

Bunu da oku :  Grip mi, soğuk algınlığı mı ?

Yağlı tohumlar : Niasin ve E vitamini, demir ve potasyum minerali içeren fındık, yerfıstığı, badem ve ceviz tüketim sıklığına önem verilmeli,
Ancak yüksek enerji içeriklerinden dolayı miktarına dikkat edilmelidir. Günde bir avuç yenilmesi sayısız yarar sağlar.

Yeşil yapraklı sebzeler : C, E ve B2 vitamini ile demir ve potasyum minerali açısından önem taşıyan yeşil yapraklı sebzelerin özellikle koyu renkli olanlarının tercih edilmesi önerilmektedir (ıspanak, roka, nane, tere, pazı)

Yumurta : Niasin, E ve B2 vitamini ile demir, krom ve iyot minerallerinden zengin olan yumurta anne sütü kalitesinde protein içerir ve “örnek protein” olarak tanımlanır. İçermiş olduğu doymamış yağ asitleri sayesinde de çok besleyici bir besindir.

Kurubaklagiller : Niasin, B1 ve B2 vitamini ile demir ve potasyum içeriğinden ötürü yorgunluğa birebir gelir. Aynı zamanda içerdiği diyet lifi (posa) sayesinde kan şekerini kontrol altında tutarak vücut direncinin sürekliliğini sağlar. Bu nedenle haftada 2-3 kere kuru fasulye, nohut, mercimek, kuru barbunya, kuru bakla, kuru börülce, soya fasulyesi gibi baklagil tüketilmelidir.

Kepekli tahıllar : Niasin, E, B1 ve B2 vitamini ile potasyum, krom, iyot ve az da olsa demir minerali açısından zengin olan kepekli tahıl ürünlerinin tercih edilmesi; işlenmiş olan tahıllardan uzak durulması yorgunluğu önlemek adına büyük önem taşır.

Bunu da oku :  Halsizlik, çarpıntı ve soluk görünümle sinyal veren anemiye dikkat edilmelidir

Süt ve süt ürünleri : Niasin ve B2 vitamini ile demir, potasyum, krom ve iyot minerali içeren süt, yoğurt ve peynirin yarım yağlı hatta yağsız (light) olarak tercih edilmesi daha sağlıklı olacaktır.

İlave besinler : Tüm bu besin gruplarına ilave olarak ayçekirdeği, karaciğer, havuç, patates, elma, kayısı, kivi, üzüm, avokado, muz gibi meyveler, maydanoz, lahana, kereviz, bezelye, turp, enginar, mantar, soğan, kırmızı pancar, sarımsak gibi sebzeler ve yeşil çay yorgunluğu giderici besinler olarak tanımlanır.

Öğle yemeklerinde mutlaka protein içeren bir besin tüketin. Bu saatlerde alınacak protein günün geri kalanında daha dinç olmanızı sağlayacaktır. Tavuk eti, balık, fasulye gibi protein kaynaklarını kullanabilirsiniz.

Kahve içmek geçici bir enerji verebilir ancak kafein etkisini kaybettikten sonraki halsizlik daha şiddetli olacağından kafein tüketimini kontrol altında tutun.

Öte yandan alkol, asitli içecekler, hazır besinler, sakatatlar, yağlı ve şekerli besinler yorgunluk vermektedir.

(Toplam 2 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment