Grip mi, soğuk algınlığı mı ?

grip-kadin

Havaların soğuk olduğu dönemlerde ortaya çıkan soğuk algınlığı ve gribin genelde birbirine benzer bulgular gösterdiklerini belirten Doç. Dr. Akgül Akpınarlı Antony, “Grip soğuk algınlığına göre daha ağır seyreder ve grip sonrası özellikle bakteriyel enfeksiyonların tabloya eklenmesiyle bazı komplikasyonlar ortaya çıkabilir” dedi.

Grip, influenza isimli virüsün neden olduğu, aniden başlayan 39°C üzerinde ateş, halsizlik, şiddetli kas ve eklem ağrıları, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtilerle seyreden bulaşıcı bir viral enfeksiyondur. Özellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde; çocuklarda, yaşlılarda ve kalp, akciğer hastalığı, böbrek hastalığı, şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde ölüme kadar varılabilen ciddi sonuçlara yol açabilir. Grip, halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karıştırılabilmektedir ancak her ikisi çok farklı durumlardır. Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir ve bazı durumlarda ölümcül hale gidebilir. Bu nedenle hastalarda belirtiler şiddetliyse, durum giderek kötüye gidiyorsa, ateşiniz düşmüyorsa (veya şu durumlar söz konusu ise: nefes alma zorluğu, kalıcı ateş, kusma, ağrılı yutma, kalıcı öksürük, kalıcı tıkanıklık ve baş ağrısı) mutlaka hekime başvurmanız gerekir. Hastaların kesinlikle hekime başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotik kullanmaması gerekir.

Bunu da oku :  Yorgunluğa İyi Gelen Besinler

Soğuk algınlığı, gripten farklı olarak yüksek ateşin olmadığı, hafif kırgınlık, burun akıntısı ve hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahatı gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karşılaştırılmamalıdır.
Soğuk algınlığı ve grip arasındaki farklar nedir?

Soğuk algınlığında ateş, baş ağrısı, öksürük nadir olurken gripte sıklıkla görülmektedir. Ayrıca vücutta genel bir ağrı sızı gripte 2-3 hafta sürerken, soğuk algınlığında bu durum hafif seyretmektedir. Gribin aksine burun tıkanıklığı, hapşırma, boğaz ağrısı soğuk algınlığında gribe göre daha çok baş göstermektedir. Soğuk algınlığını engellemek için neredeyse hiçbir şey yapılamazken, grip için aşılama ve antiviral ilaçlar engellemeye yardımcı olur.

Her ikisi de solunum yolu hastalığıdır; ancak bunlara farklı virüsler neden olur. Grip burun, boğaz, bronş ve muhtemelen akciğerler dahil solunum sistemini bozar. Soğuk algınlığı ise sadece üst solunum yolunu etkiler. Bu nedenle gribin ateş, vücut ağrıları, yorgunluk gibi belirtileri soğuk algınlığına göre daha şiddetlidir. Gribin başlıca belirtileri ateş, yorgunluk, vücut ağrıları, titreme, baş ağrısı, boğaz ağrısı ve öksürüktür.

Bunu da oku :  Farenjit ve Tedavi Yöntemleri

Öksürük bronşları tahriş edecek kadar yoğun değildir. Hastalığın en kötü günleri ilk 3-4 gündür. İstirahat ile 7-10 gün arasında geçer. Ancak hastalığın ardından birkaç hafta boyunca yorgunluk hissedebilirsiniz. Grip ilk 24-72 saat arasında bulaşıcı hale gelir. Bu nedenle hasta olsanız bile fark edemeyerek virüsü diğer kişilere de bulaştırabilirsiniz. Grip olduğunuzda lütfen hekiminize başvurmadan ateş düşürücü ilaçlar ya da antibiyotikler kullanmayın. Ateşlendiğinizde istirahat edin; böylece daha hızlı iyileşirsiniz.

medikalakademi

(Toplam 7 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment