Kürtaj hakkında bilmeniz gerekenler

kurtaj

1. Kürtaj neden olunur: Kürtaj, belki de kadınların hayatları boyunca hatırlamak istemediği bir durumdur. İsteyerek ya da istemeyerek yaptırılan bu işlem sosyal, kültürel, çevresel, dini, ekonomik birçok sebep barındırabilir. – Yeni evlenmiştir; daha evine, eşine hatta cinselliğe alışmadan bir çocuk sahibi olmak istemez çiftler ve kürtaj olmak için gelirler. – Bazı ailelerin istedikleri kadar çocukları vardır, bu bebeğin fazla gelecektir yükü, diğerleri gibi büyütemeyeceklerdir ve istemeyerek vazgeçerler gebelikten. – Yeni gebelik yaşanmıştır bir süre önce ailede, korunulmamış ve tekrar gebe kalınmıştır, gebeliğini sonlandırmak isterler çünkü erken olduğunu düşünürler. – Bazı…

Read More

Çocukların kanseri yenme oranı daha yüksek

kanserli-cocuk

Anadolu Sağlık Merkezi, günümüzde giderek önem kazanan çocukluk çağı kanserleri konusunda farkındalığı artırmak ve sağlık profesyonelleri ile bilgi paylaşımında bulunmak üzere bir toplantı düzenledi. “21. Yüzyılda Türkiye ve Dünya’da Pediyatrik Onkoloji” konulu toplantıda; çocukluk çağı kanserlerinde vaka sayısının yetişkinlere göre çok düşük, tedavi şansının ise çok daha yüksek olduğu bildirildi. Çocuklarda kanser görülme sıklığının milyonda 110-150 arasında değiştiği, bu oranın da Türkiye nüfusunda 3500 çocuğa karşılık geldiği bilgisinin verildiği toplantı, Bursa Divan Otel’de gerçekleşti. Sağlık profesyonellerinin yoğun ilgi gösterdiği toplantıya, Anadolu Sağlık Merkezi’den Pediyatrik Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Alp Özkan…

Read More

Çocuğunuzun spor yapmasını istiyorsanız ona örnek olun

spor-yapan-aile

Sağlıklı ve zinde bir yaşam için spor alışkanlığı çok önemli. Bu yüzden spor yapmak, kendi sağlığının yanında yetiştirdiği çocuklara örnek olmak için de her babanın vazgeçilmezi olmalı. Anadolu Sağlık Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanları Prof. Dr. Semih Akı ve Dr. Elçin Aykutoğlu, ısınmadan, soğuma egzersizlerine, hatta zemin konusuna kadar spor ile ilgili uyarılar da bulunuyor. Spor herkes için gerekli ve sağlıklı yaşamın en önemli şartlarından biri. Tavsiye edilen sporlar cinsiyete göre farklılık gösterebiliyor. Örneğin genç ve orta yaşlı, daha önce spor yapmamış kişilerin egzersize; düşük tekrar, süre ve şiddet…

Read More

Baba olmaya hazır mısınız?

baba-ve-bebek

Baba, hem anne hem de dünyaya gelen bebek için en anlamlı destek. Peki, bu yeni süreç bir erkeğin yaşamdaki duruşuna hangi görevleri ve anlamları ekler? Tüm bu soruları Anadolu Sağlık Merkezi Psikolojik Danışmanı Necmiye Doğruer, yanıtlıyor. Dünyaya gelişinin ilk zamanlarında anneyle bir bütün halinde olan bebek, babanın direk varlığını hissedemeyebiliyor. Ancak baba, bebek üzerinde, annenin üstünden bir ilişki ve güçlü bir etkiye sahip. Babanın desteğini alabilen, baba tarafından sakin ve dingin tutulabilen anne, bebeğine ve bebeğinin dünyaya gelişiyle kendi yaşamında oluşan değişimlere karşı daha toleranslı olabiliyor. Bu önemli süreci başarıyla…

Read More

Çocuklarda da reflü görülebiliyor

cocuk-karin agrisi reflu

Reflü mide kapakçığındaki problem nedeniyle mide içindeki besinin, yemek borusundan yukarı doğru çıkması olarak tanımlanıyor. Kusma, iştahsızlık, iyi beslenememe, uyku bozukluğu, ağız kokusu ve ses kısıklığı gibi belirtilerle kendini gösteren hastalık, tedavi edilmediğinde yemek borusunda ülser, kanama, akciğer enfeksiyonları ve nadir de olsa kansere neden olabiliyor. Anadolu Sağlık Merkezi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Neşe Karaaslan Bıyıklı, bebek ve çocuklarda reflü hastalığı ile ilgili bilgiler veriyor. “Yemek borusunun mideye bağlanma yeri normalde kapalıdır” diyen Doç. Dr. Neşe Bıyıklı, besin mideye ulaştığında buradaki kas dokusunun gevşeyerek besinlerin mideye geçişine…

Read More

Farenjit ve Tedavi Yöntemleri

farenjit

Farenjit ve Tedavi Yöntemleri Uzmanlar, havaların soğuması ile birlikte özellikle gribal enfeksiyon hastalıklarında artış olduğuna dikkat çekiyor. Çocuklar kadar yetişkinleri de bekleyen bu hastalıkları ve hastalıklardan korunma yolları anlatılıyor… Toplu taşıma araçları, kapalı ve kalabalık ortamlar soğuk algınlığı ve buna bağlı hastalıkların bulaşmasına uygun ortam oluşturuyor. Boğaz ağrısıyla başlayan ve sonrasında boğazda oluşan enfeksiyona bağlı olarak, ses kısıklığına da neden olan hastalıkların başında Farenjit yer alıyor. Peki “Farenjit” nedir? Farenjit, boğazın orta kısmında bulunan farenks (yutak) mukozasının iltihabı demektir. Bu iltihabi durum akut (ani gelişen) veya kronik (uzun süreli) şekilde…

Read More

Beş bin yıllık tedavi yöntemi: Akupunktur

akupunktur-igneleri

Akupunktur: iki kelimenin birleşiminden meydana gelmiş bir kelime. Acus iğne, puncture batırmak; akupunktur (acupuncture) iğne batırmak demek. Yeri ve özelliği olan belirli noktalara, akupunktur eğitimi almış bir akupunktur uzmanı tarafından, belirli bir süre akupunktur iğnesi batırılarak yapılan tedavi demek. Bu tedavinin beş bin yıllık bir tarihi vardır. Akupunktur felsefesine göre, insan vücudunda 12 çift 2 de tek olmak üzere 14 meridyen vardır. (Ayrıca esktra meridyenler de var.) Bu meridyenlerin üzerinde de 360 tane akupunktur noktası bulunuyor. Son yıllarda yapılan araştırmalarda bu noktalara bin tane yeni nokta daha ilave edilmiştir. İnsanın…

Read More

Novartis Anadolu’ya Alzheimer hastalığını anlattı

Alzheimer hastalığı

Novartis desteğiyle Türkiye’ye gelen Alzheimer hastalığı alanında uzman, dünyaca ünlü bilim adamları Prof. Dr. George Grossberg ve Prof. Dr. Gustavo Alva, Türk nörologlarla bilgi ve deneyimlerini paylaşmak üzere Anadolu’nun dört bir yanına ziyaretler gerçekleştirdiler. Türkiye’nin lider ilaç firmalarından Novartis desteğiyle Türkiye’ye gelen Alzheimer hastalığı alanında uzman, dünyaca ünlü fikir liderleri Prof. Dr. George Grossberg ve Prof. Dr. Gustavo Alva Anadolu’nun dört bir yanında toplantılar gerçekleştirdiler. 17 Nisan – 8 Mayıs tarihleri arasında İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Gaziantep, Kocaeli, Bursa, Antalya, Samsun ve Eskişehir olmak üzere 10 ilde gerçekleştirilen toplantılarda Türk…

Read More

Gebelikte egzersiz yapılmalı ama nasıl?

Gebelikte-Egzersiz

Gebelik, anne adayının vücudunda birçok değişikliği de beraberinde getiriyor. Kas ve iskelet sisteminin bu değişikliklerden fazlasıyla etkilendiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Semih Akı, anne adaylarını gebelik döneminde yapacakları egzersizler konusunda uyarıyor. Gebelik bir kadın için en büyük değişimlerin yaşandığı dönem. Ruhsal olduğu kadar fiziksel değişimler de gebelik boyunca anne adayının yaşamını etkiliyor. Büyüyen ve gelişen bebekle beraber alınan kilolar, bel ve basen eklemlerinde gevşemeye, karın kaslarında yumuşamaya neden oluyor. Bu yumuşama ile birlikte büyüyen bebeğin basıncı, ağırlık merkezini öne doğru çekerek bel çukurunu…

Read More

Kalp kası kalınlaşmasının en önemli nedeni, hipertansiyon

kalp

Kalp kası kalınlaşması, kalp kası kitlesinin artması veya kalp kası içine başka doku ve maddelerin birikimine bağlı olarak kalınlığının artması olarak tanımlanıyor. Kalp yetmezliğine kadar giden bu hastalığın en büyük nedeninin hipertansiyon olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Enis Oğuz, kalp kası kalınlaşması ile ilgili merak edilenleri anlatıyor. Kalp kası kalınlaşması halk arasında pek bilinmemekle birlikte, çok ciddi ve bir o kadar da önem taşıyan bir sorun. Kalp kasları, atardamarlarda yükselen basınç nedeniyle kasılıyor. Bu nedenle de bu hastalık en çok hipertansiyon hastalarında görülüyor. Yüksek basınca karşı…

Read More