Antikor ve PCR Testleri Nedir?

Dünyayı saran covid19 virüsü

Covid-19 Testleri ile Sağlığınız Kontrol Altında
Covid-19 ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de PCR ve antikor testleri. Halk arasında bu testlerin hangi durumlarda, ne için yapılacağı tam olarak bilinemiyor ve bu da kafa karışıklığına sebep olabiliyor.

Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda güvenle yaptırabileceğiniz bu iki teste dair bilinmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz;

Antikor ve PCR Testleri Hakkında
PCR testi nedir?
PCR (Polymerase Chain Reaction), vücutta bulunan virüslerin genetiğinin anlaşılmasını sağlayan bir tanı yöntemidir. Koronavirüs PCR testi ile bu virüsün varlığı, kişinin virüse maruz kalıp kalmadığı saptanmaktadır.

PCR testi nasıl yapılır?
Bu test, kulak temizleme çubuğuna benzer yapıda; iki ucu pamuklu uzun bir çubuk yardımıyla burun ve boğazdan sürüntü alınarak yapılır.

Kimlere PCR testi uygulanır?
Hastalık belirtisi gösteren veya hasta bir kişiyle temas eden herkese PCR testi yapılabilir. Herhangi bir yaş kriteri yoktur.

PCR testi ne kadar sürede sonuçlanır?
Testin sonucu genellikle 24 saat içerisinde belli olmaktadır.

Bunu da oku :  Korona Virüs Riskine Karşı 14 Kural

Ne zaman PCR testi yaptırmalıyım?
Hastalık belirtilerini hissettiğinizde
​Kuru öksürük, ateş, ishal, vücut ağrısı ve koku-tat kaybı gibi belirtiler hissettiğiniz zaman hastalığınızın tespiti ve tedavisi için test yaptırmanız önemlidir.

Covid-19’lu hastayla temasta bulunduğunuzda
Yakın zamanda görüştüğünüz ve temas kurduğunuz kişilerden testi pozitif çıkan olduysa hastalık size de bulaşmış olabilir. Bu sebeple geç kalmadan test yaptırıp hem tedaviye geç kalmamış, hem de hastalığın yayılmasını engellemiş olursunuz.

Ameliyata girecekseniz
Herhangi bir cerrahi operasyon ya da işlem yaptıracaksanız, öncesinde test yaptırmanız sağlığınız açısından faydalı olacaktır.

Yurt dışına çıkacağınız zaman
Bazı ülkelere giriş için koronavirüs testi istenmektedir. Bu ülkelere gideceğiniz zaman test yaptırıp sonucunuzu vakit kaybetmeden alabilirsiniz.

Antikor nedir?
Vücudumuz enfeksiyonlara karşı yanıt olarak bir savunma mekanizması geliştirir. Bu savunmayı sağlayan proteinlere antikor veya tıbbi adıyla “immünoglobulin” denir. Antikor testleri de enfeksiyonlara yanıt olarak oluşturulan immunglobulinlerin IgG, IgA, IgM analizidir.

Antikor testi ne işe yarar?
Antikorlar hastalığı geçirmiş kişilerin test edilmesi ile kanında bulunabilir ve bu insanların enfeksiyona karşı bağışıklık cevabını gösterir. Antikor test sonuçları özellikle az veya hiç belirti göstermeden atlatılmış enfeksiyonların tespiti açısından çok önemlidir.

Bunu da oku :  COVID-19 ile İlgili Gerçekler

Antikor testi nasıl yapılır?
Hastahanelerde antikor testi, yüksek kalite floresan immunoassay ölçme metodu ile IgG ve IgM tipi bağışıklık değerlerine bakılarak yapılmaktadır. Test sürüntü alınarak değil, kan örnekleri üzerinden yapılmaktadır.

Neden Covid-19 antikor testi yaptırmalıyım?
Tüm dünyada etkisi hala devam eden Covid-19 salgınında hastalığın seyri bazı kişilerde çok ağır seyrederken bazılarında ise belirti bile göstermeden ilerlemektedir. Yapılan araştırmalara göre belirti göstermeden hastalığı geçirenlerin sayısı diğerlerine oranla çok daha fazla ve bu kişiler hastalığı taşıdıklarından habersiz olarak daha çok kişiye bulaştırıp, yayılmasını sağlayabilir. Özellikle kalabalık yerlerde çalışan kişilerin bu testleri yaptırması hastalığın erken döneminde olup belirti göstermeyenlerin ve bağışıklık kazananların ortaya çıkmasına yardımcı olacaktır.

Eğer koronavirüs şüpheniz varsa veya bağışıklık durumunuzu öğrenmek istiyorsanız Sağlık Bakanlığı’nın bildirdiği hastanelere başvurabilir, testlerden size uygun olanı ya da aynı gün ikisini birlikte yaptırabilirsiniz.
Erdem Hastaneleri

5/5 - (2 votes)
(Toplam 9 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment