Sağlıklı ve Dökülmeyen Saçlar İçin

sari-sacli-kadin

Her insanda ortalama 90 bin ile 140 bin adet saç teli vardır ve her ay 1 cm kadar uzar. Saç dökülmesini kişi genellikle saçını tararken veya yıkarken fark eder. Günde yaklaşık 100 telden fazla dökülme oluyorsa eğer saçta dökülme problemi var demektir. Önce destek ürünleri kullanılabilir fakat 2 aydan fazla sürerse, bazı kan testlerinin yapılması gerekir. Saçın yapısındaki tabakalardan en dıştakine ‘kutikula’ adı verilir. Bu tabaka balık pulu gibi pulcuklardan oluşur ve iç tabakaları korur. Bunun altındaki ‘kortex’ tabakası ise saça esneklik ile dayanıklılık verir ve renk veren hücreleri barındırır. Kullanacağımız doğru ürünlerle bu iki tabakayı destekleyebiliriz.
Saç dökülmesi; mevsimsel, hormonal, besinsel (az protein tüketimi, demir, çinko ve biotin eksikliğine bağlı), ilaç kullanımı, fizyolojik stres (kansızlık, sistemik hastalık, cerrahi girişim), psikolojik stres, genetik (erkek tipi) ve bazı cilt hastalıkları (liken, lupus) gibi nedenlere bağlı olabilir.

Saç Sağlığı İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler
Saçlı deri yapısına uygun ‘ph’ değeri olan şampuanlar tercih edilmeli. Saç kremleri ise saçtaki statik elektriği azaltır, kuruluk gider, parlaklık ve esneklik sağlar. Ancak saç kremleri daha çok saç uçlarına sürülmeli.
Saçlar ılık su ile yıkanmalı. Sıcak su, saçın doğal yağını ve doğal parlaklığını azaltabilir.
Yuvarlak şekilli bir fırça kullanmak fakat çok sık taramamak gerekir.
Saçları çok sıkı bir şekilde toplamak da saç tellerinin kopmasına neden olur ve dökülmeyi artırır.
Marjinal renk değişikliği yapmamak ve çok sık fön çektirmemek de oldukça önemli.
Kalitesiz saç şampuanları ve saç bakım ürünleri satın almamak gerekir. Şampuan ve saç kremi bir arada olan şampuanlardan da kaçınılmalı.
Havuz ve denize girerken öncesinde saç ıslatılmalı, sonrasında da durulanmalı ya da bone takılmalı.
Sigara kullanmamalı. Saçlı derideki kan dolaşımını ve saçın beslenmesini oldukça olumsuz etkiler.
Stresten uzak durmaya çalışmalı.

Sağlıklı Saçlar İçin Nasıl Beslenmeli?
Saç sağlığımız, gerekli olan vitamin, mineral ve diğer besin öğelerinden zengin bir beslenme şekline bağlıdır. Her saç teli proteinden oluştuğundan, saçın uzaması ve sağlıklı olmasını sağlayan bu besinden eksik beslenirsek eğer saç sağlığımız da bozulur. Protein dışında; demir, E vitamini, biotin, selenyum, bakır, mineraller ve magnezyum da saç sağlığı için gereklidir. Bunların hepsi saç yapısındaki protein oluşumunda önemli rol oynar.
Demir için: Kırmızı et, yeşil yapraklı sebzeler, kuru üzüm, diğer kuru meyveler ve pekmez tüketilmeli. Fazla çay içmek ise demir emilimini engellediğinden dikkat edilmeli.
E vitamini için: Ay çekirdeği, fındık, fıstık, badem ve ıspanak.
Biotin için: Yumurta sarısı, karaciğer ve süt.
Selenyum için: Ay çekirdeği, ton ve somon balıkları, tavuk göğüs eti.
Bakır için: Badem, fındık, ceviz, kabuklu deniz ürünleri ve buğday. Ayrıca güneşin dik gelmediği saatlerde 20 dakika kadar güneşlenmek, saç sağlığı için gerekli olan D vitamininin oluşması için çok önemlidir.

(Toplam 6 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment