Reiki Nedir?

reiki

Reiki, komplementer bir alternatif tıp yöntemidir. Reiki Japonca “evrensel yaşam enerjisi” anlamına gelir. Rei ve ki kelimelerinin birleşmesinden oluşur “rei” evrensel ruh, “ki” de “yaşam enerjisi” anlamına gelmektedir.Reiki, 5 ana başlık altında toplanan komplementer – alternatif tıp yöntemleri arasında bir enerji terapisi olarak sınıflandırılır.

Enerji terapilerinin felsefesine göre vücudun etrafındaki enerji alanlarında meydana gelen bozulmalar hastalıklara sebep olmaktadır ve vücut etrafındaki bu enerji akışını arttırmanın ve enerji dengesini düzenlemenin insan sağlığını olumlu etkilediği ve bazı hastalıkları tedavi ettiğine inanılmaktadır.

Reiki’nin temel felsefesi, Reiki uzmanının hastasına evrensel bir enerji kaynağı üzerinden enerji aktararak hastanın “ki” seviyesini yani yaşam enerjisinin dolaşımını düzenlemesi üzerine kuruludur. Ayrıca, Reiki uzmanlarının bir aracı görevi görerek hastada bulunan negatif enerjiyi de dışarı aktarabildiği iddia edilmektedir.

Reiki enerjisi manevi bir yaklaşım olarak değerlendirilmektedir. Fakat Reiki tedavisi görecek kimselerin belirli bir inanç dalına mensup olması gerekmemektedir. Bunun yanında, Reiki birçok insanın inanç sistemiyle örtüşmemektedir.

Reiki’nin Tarihi

Bir Japon alimi ve aynı zamanda Zen Buddhisti olan Mikao Usui’nin, Reiki’yi 1922 yılında geliştirdiğine inanılmaktadır. Usui, Reiki’nin oluşumunda Tibet Budist kitaplarında da bulunan çeşitli Uzakdoğu tedavi yöntemlerini kullanmıştır. Bunun sonrasında Usui, bir Reiki derneği kurmuş ve öğretisini takip etmek isteyen öğrencilerine bu teknikleri öğretmiştir.

Usui’nin öğrencilerinden birisi olan Dr. Chujiro Hayashi, Reiki’yi üç farklı dereceye ayırıp tedavi yöntemi olarak birçok yeni el hareketi eklemiştir.

Bunu da oku :  Aragonit Taşının Faydaları

1936 yılında Japon uyruklu bir Amerikan olan Hawayo Takata, Dr. Hayashi’nin Tokyo’daki kliniğinde Reiki tedavisi görmüştür. Daha sonra Reiki öğrenip bir Reiki ustası olmuş ve bu tedavi yönteminin Kuzey Amerika’ya tanıtılmasında büyük rol oynamıştır.

Farklı ustaların elinden çıkan yöntemler doğrultusunda gelişen çeşitli Reiki öğretileri bulunmaktadır. Kundalini Reiki yazımızda daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.

Sıradan Bir Reiki Seansı Nasıl Gerçekleşir?

Hasta genellikle tamamen giyinik bir biçimde oturur veya yatar pozisyondadır. Reiki uzmanı, elini hastanın vücudunun üst kısmına hafifçe yerleştirir.

Reiki felsefesine göre enerji, vücudun ihtiyaç duyan kısımlarına gidecek yolu kendi kendine bulur. Reiki uzmanının yönlendirmesinin de enerji akışına etkisi olduğuna inanılmaktadır.

Ayrıca, Reiki uzmanı elini vücudun etrafında çeşitli şekillerde kullanarak vücudun herhangi bir yerinin ihmal edilmediğini de kesinleştirmektedir.

Her pozisyon iki ile beş dakika arası sürer. El pozisyonları genellikle avucun iç kısmı vücuda oturacak şekilde parmakların olabildiğince yayılmasına imkan verir.

İnsanlar Reiki’yi Ne İçin Kullanır?
Reiki insanlar üzerinde etkili mi ? Reiki’nin aşağıdaki sağlık durumlarına iyi geldiğine inanılmaktadır:

  • Kronik ağrı
  • Stres
  • Ameliyat sonrası iyileşme
  • Kemoterapi ve radyasyon tedavisinin yan etkilerinin iyileştirilmesi
  • Bağışıklık sisteminin geliştirilmesi
  • Refah ve huzurun sağlanması
  • Ölüm döşeğindeki hastalatın rahatlatılması
  • Zayıflamak

Komplementer ve alternatif tıbbın kullanımı ile ilgili A.B.D.’de yapılan ve 31.000 kişinin katıldığı bir araştırmada, insanların %1.1’inin Reiki’yi test tarihinden en az bir yıl önce denediği anlaşılmıştır.

Reiki’nin Bilimsel Dayanağı Nedir ?

Reiki, yaşam enerjisi ve enerji alanları üzerine kurulu bir sistemdir fakat bu unsurların varlığı kanıtlanmış değildir.

Bunu da oku :  Kış Hastalıklarından Korunmada Ayva Etkisi

Reiki’ye karşı yapılan en önemli eleştirilerden biri de, Reiki’nin hiçbir bilimsel dayanağının bulunmamasıdır. Reiki’nin sağlık sorunlarına olumlu etkisi üzerine yapılan küçük çaplı araştırmalar bulunsa da bu araştırmalardan hiçbiri iyi tasarlanmamış olup sağlıklı verilere sahip ve uygulanabilirliği olan araştırmalar değildir. Bu sebeple Reiki’nin plasebodan daha etkili olup olmadığına kanaat getirilememektedir.

Örneğin 60 – 80 yaş arası 24 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen dört haftalık araştırmanın sonucunda, Reiki’nin bunamaya bağlı davranış ve hafıza bozukluğuna iyi geldiği anlaşılmış. Fakat plasebo etkisi göz önünde bulundurulmamıştır.

Reiki uzmanın yoğun odaklanmasını gerektiren manüel bir tedavi yöntemi olduğu için Reiki’nin olumlu etkisinin geçerliliği hakkında araştırma yapmak pek sağlıklı olmayacaktır.

Reiki Uzmanları Nasıl Bir Eğitim Görür?

Reiki’nin farklı öğretileri bulunur ve Reiki öğretisi genellikle üç veya dört farklı seviyeye ayrılır. Her bir seviyenin eğitimi 1 – 2 gün alır.

Her seviye, sertifikalı bir Reiki uzmanı tarafından gerçekleştirilen “ahenk sağlama” seansları içerir. Bu ahenk sağlama eylemi, öğrencinin Reiki enerjisini vücuduyla kullanabilmesini sağlamak için kafasının üstüne ve avucunun içine belirli hareketlerle şekillenen, enerji verici Reiki sembollerinin çizilmesini içerir.

Reiki öğrenmenin belirli şartları yoktur. Reiki üzerinde uzmanlaşan birçok kişi genelde masaj terapistleri vb. gibi sağlık uzmanlarıdır. Reiki tedavisi görmek isteyen insanların endişe duyması gereken tek şey ise birçok ülkede Reiki ile ilgili hiçbir düzenlemenin bulunmaması ve konusunda uzman olmayan kişiler tarafından da yapılabilmesidir.

Bunu da oku :  Yabancı doktora 'döşüme yel girdi' rehberi

Ayrıca, Reiki öğretisinin çok çeşitli yöntemleri bulunup, bu yöntemler ustadan ustaya farklılık göstermektedir. Buna ek olarak, birçok Reiki kursu diğer enerji terapilerine kıyasla çok kısa sürelidirler.

Reiki nasıl uygulanır ? yazımızda Reiki uzmanlarının tedavi yöntemleri okuyabilirsiniz.

Reiki Nasıl Öğrenilir ?

Reiki eğitimine katılan kişilerin Reiki öğretmeni tarafından el verme transferi yapılarak çakraları açılır. Öğrenciler, yöntemi kendilerine ve başkalarına nasıl uygulayabilecekleri öğrenirler. Bu öğrenim tamamlandıktan sonra öğrenci kendine ve başkalarına enerji vermeyi pratik eder.

Öğrenim süresince el pozisyonları 3 ile 5 dakika arasında her noktaya uygulanır:

  • Kendine enerji verme (20-25 dakika)
  • Başkasına kısıtlı enerji verme (25-30 dakika)
  • Başkasına tam enerji verme (45-60 dakika)


Reiki 4 aşamada öğretilmektedir:

  1. El verme
  2. Semboller (uzaklık, kuvvetlendirici, mental sembol)
  3. Uzmanlık
  4. Öğretmenlik

Reiki’nin Yan Etkileri Var Mı ?
Reiki zararlı mıdır ? Reiki’nin bilinen bir zararı yoktur. Fakat Reiki standard tıp tedavisinin yerine kullanılmamalıdır.

Bazı uzmanlarsa, psikiyatrik rahatsızlığı bulunan insanların Reiki tedavisi görürken çok dikkatli olmaları gerektiğini ve bazı durumlarda Reiki’nin hasta sağlığına negatif etkide bulunabileceğini söylemektedirler.

Reiki uygulanan insanlarda halsizlik, yorgunluk, sindirim bozukluğu veya baş ağrısı gibi rahatsızlıkların görülmesi doğaldır. Reiki uzmanları bu yan etkileri hastalarına tedavi öncesinde bildirir ve bunları vücuttaki toksinlerin atılmasının bir yan etkisi olarak görürler. Reiki uygulanılan hastalara genellikle iyi dinlenmeleri ve bol su almaları önerilir.

(Toplam 6 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment