Kıl dönmesi tedavisini ihmal etmeyin

kalcasi-agriyan-erkek

Yapılan çalışmalar, Batı toplumlarında erkeklerde %1, kadınlarda ise %0.1 oranında görülen kıl dönmesinin ülkemizde, genç erkeklerde %10 oranında ve en sık 15-35 yaş arasında görüldüğünü gösteriyor.

Son yıllarda yapılan çalışmalar, kıl dönmesinin doğuştan değil sonradan oluşan bir hastalık olduğunu ortaya çıkardı. Kıl dönmesi, saçlardan ve sırttan dökülen serbest kıllar nedeniyle meydana geliyor. İnsan kılının kenarları tek yöne doğru hareket edebildiği için ucu deriye battığında geri çıkamıyor. Matkap gibi ilerleyerek deri altında kalıyor ve yabancı cisim reaksiyonu geliştirip şişlik oluşturuyor.

Şişliğin iltihaplı olması nedeniyle oluşan apse deriye açılarak hastalığın kronikleşmesine ve kronik kıl dönmesine neden oluyor. Kıl dönmesi apsesi ya da kıl yuvasının içinde her zaman kıl olmasına karşın, o bölgede kıl folikülünün bulunmaması ise var olan kılların dışarıdan geldiği görüşünü destekliyor.

Anadolu Sağlık Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Ayhan Erdemir kıl dönmesi hakkında şu bilgileri veriyor: “Kıl dönmesi, kılların kuyruk sokumunda, iki kaba et arasında, oturma ya da hareket sırasında sürtünme yoluyla, ter bezi deliklerinden deri altına girmesi, yollar açması ve bakterilerin de eklenmesiyle iltihaba neden olması sonucu oluşur. Hastalığa dikkat edilmezse kronik bir hal alır.”
Dr. Ayhan Erdemir, kuyruk sokumu başta olmak üzere göbek, yüz, sakal bölgesi, koltuk altı gibi çeşitli bölgelerde görülen ve irinli apselerle ortaya çıkan kıl dönmesinden korunmanın yolunun, yaşam şeklinde değişiklik ve kişisel hijyene özen göstermek olduğunu söylüyor.

Bunu da oku :  Sperm sayısı 15 milyona düştü

Kıl dönmesine neden olan etkenler
Hastalığın 15-35 yaşları arasında sıkça görüldüğünü ve 45 yaşından sonra görülme sıklığının azaldığın belirten Op. Dr. Ayhan Erdemir, kıl dönmesine yol açan etkenleri ise şöyle sıralıyor:
– Vücudun kıllı olması ve dökülen kıl miktarının fazlalığı
– Kuyruk sokumunun dar ve derin olması, kıllara uygulanan emici gücün fazlalığı
– Dökülen kılların olukta uzun süre beklemesi
– Kötü hijyen
– Kuyruk sokumunda çatlak, yarık ya da yara izi olması
– Uzun süre oturma sonucu oluşan travma
– Derinin uzun süre terli ve nemli kalması sonucu batığın kolaylaşması
– Şişmanlık
Anadolu Sağlık Merkezi

(Toplam 1 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment