İlaca 17 milyar lira verip yarısına dokunmadık!

renkli ilaclar

Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdür Yardımcısı Dr. Hanefi Özbek, Türkiye’de yıllık ilaç harcamasının 17 milyar lira olduğunu söyledi. Her 100 kutu ilaçtan 45’inin kutusu dahil açılmadı!

İzmir’de yapılan bir araştırmayı örnek gösteren Özbek, “Ortaya çıkan sonuçlardan biri her 100 kutu ilaçtan 45’inin kutusunun dahi açılmamış olduğuydu. Bu durumda, bu paranın önemli bir kısmının boşa gittiğini söyleyebiliriz” dedi. Hanefi Özbek, yeni düzenlemelerle hem akılcı ilaç kullanımının hem de elektronik arşivleme yöntemi ile işlemlerin hızlanacağını anlattı.

BOŞA GİDİYOR
Akılcı ilaç kullanımının, doktor, hemşire, eczacı, hasta ve ödemeler yönünden Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nı ilgilendirdiğini vurgulayan Özbek şöyle dedi: “Akılcı ilaç kullanımının yaygınlaştırılması ile yanlış ve gereksiz ilaç kullanımının önüne geçilecek. 2010 yılında yapılan ‘Atık İlaç Hareketi’ çalışmasında İzmir ve çevre illerdeki pek çok eve gidildi, atık ilaçlar toplandı. Evde kullanılmayan ilaçlar ayrı ayrı sınıflandırıldı. Ortaya çıkan sonuçlardan biri her 100 kutu ilaçtan 45’inin kutusunun dahi açılmamış olduğuydu. Biz ilaca yılda yaklaşık olarak 17 milyar TL para ödüyoruz. Bu durumda, bu paranın önemli bir kısmının boşa gittiğini söyleyebiliriz.”
10 MİLYON SAYFA EVRAK ELEKTRONİK ORTAMDA
Sağlık Bakanlığı İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğü’nde arşivleme sistemi de değiştiriliyor. Kâğıt evrağın kullanıldığı eski arşivler, elektronik ortama aktarılıyor. Özbek, “Bu sistem sayesinde arşive bağlı problemlerden dolayı gecikmeler ortadan kalkacak. 25 milyon sayfa olarak tahmin ettiğimiz evrakın yaklaşık 10 milyon sayfası taranarak PDF şekline dönüştürüldü” dedi.

REÇETESİZ İLACIN ÖNÜNE GEÇİLECEK
Akılcı ilaç uygulamasına ilişkin Özbek, “Bununla komşu tavsiyesiyle değil doktorun yazdığı reçete ile ilaçların alınması ve kullanılması sağlanmaya çalışılacak. Vatandaşların akılcı ilaç konusunda bilgilendirilmesi sonucu, örneğin antibiyotiklerle yapılacak tedavinin yarım bırakılmasının zararları anlatılacak. Yalnızca hastalar değil, hekim ve eczacılar da çalışma içerisine dahil edilecek” dedi.

Bunu da oku :  Grip aşısına “gün” zorunluluğu

Habertürk – Deniz Bilirlioğlu’nun haberi

(Toplam 7 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment