Zayıflamanın kolay yolu merdiven çıkmak

merdiven-cikan-kadin

İstatistiklere bakılırsa, hızla şişmanlıyoruz. Kimimiz sinirden, stresten, kimimiz gerginlik ya da öfkemizi bastırma isteğinden, kimimiz de yalnızlık ve depresif düşüncelerimiz sonucu ’homidi-gırtlak’ yiyoruz!

Kiloları bazen de hastalıklar, genetik faktörler ya da bilgisizlikten alıyoruz. Çoğumuz ’şekerim düştü’ diye şeker yiyerek, bazı şarlatanlara uyup karbonhidratlarla (ekmek, pirinç, bulgur, makarna, meyve ve sebze) proteinleri (et, tavuk, balık, yoğurt) ayrı ayrı tüketerek, sağlığa yararlı diye zeytinyağlıları, fındığı, cevizi, meyveleri fazla miktarda yiyerek ya da alkolü fazla içerek yağlanıyoruz. Uzmanların dediklerine bakılırsa kadınlarımızın yüzde 30’u, erkeklerimizin yüzde 15’i fazla kilolu veya şişman.


Sadece Diyet Yapmak Yanlış

Sorunun çözümüne de yanlış yaklaşıyoruz. İşe sadece diyet yaparak yani yiyip içeceklerimizi azaltarak halledebileceğimizi düşünüyor, kilo sorunu diyince diyet uzmanlarına koşuyoruz. Ama ne var ki aktif bir yaşam tarzı oluşturmadığınız sürece ne fazla kilolardan kurtulmak ne de ulaşılan sağlıklı kiloları koruyabilmek mümkün olmuyor.

Diğer taraftan modern yaşam bizi sadece kalori bombardımanına tutmuyor. Bacaklarımızın altına yerleştirdiği yeni teknolojilerle bizi adeta uçuruyor. Modern yaşamın bizden uzaklaştırdığı eski alışkanlıkların başında ise merdivenler geliyor. Kilo sorununun bu kadar hızla yayılmasının arkasında ’merdivenlerimizin elimizden alınması’ da etkili bir faktördür.
Bizi Merdivensizlik Şişmanlatıyor

Bunu da oku :  Uzun yaşamanın sırrı sporda

Lütfen şaşırmayın! Bizi şişmanlatan nedenler arasında merdiven kullanma alışkanlığını bırakmak da var! Apartmanların neredeyse tamamı asansörlü hale geldi. Artık otellerde personel bile merdivenleri kullanmıyor. Alışveriş merkezleri, çarşılar daha kapısından girmeden ayağınıza kırmızı halı serer gibi sizi yürüyen merdivenlere yönlendiriyor.

Ya havaalanlarına ne demeli. Oralarda koridorlarda yürümek bile olanaksız hale geldi. Kendi kendine yürüyen bir bandın üzerine çıkıyorsunuz, 1000-1500 m’yi tek adım atmadan gidebiliyorsunuz. Oysa dizlerimiz, baldır ve bacak kaslarımız, kalça kaslarımız, yürümek, tırmanmak, yokuş çıkmak üzere dizayn edilmişler. Onları birer kalori harcama makinesi gibi çalıştırmanın en etkili yolu merdiven çıkmak. Bunu ne yapıp edip başarmak hayatın içine sokmak gerekiyor.

İşte Rakamlar…

Her gün 40-45 merdiven basamağı çıkmak yılda en az 2 kilo kaybettiriyor. Bunu her gün 180-200 merdivene çıkarırsanız (ki sadece 16 kat ediyor, sabah 8 akşam 8 kat çıkmanız yetiyor) yılda sekiz kilo yağ kaybedersiniz. Üstelik ne diyetisyenlere, ne diyet desteklerine, ne de diyet ürünlerine para ödemezsiniz. Ek olarak kalbinizi güçlendirir, kemik yoğunluğunuz arttırır, kaslarınızı destekler, şeker, kolesterol, tansiyon dengenize yardımcı olursunuz. Düzenli merdiven çıkanlarda yaşlanınca denge sorunları ve bellek kaybı gibi problemlerinde daha az görüldüğü biliniyor.

Bunu da oku :  Salatalık deyip geçmeyin

Gördüğünüz gibi merdiven çıkmak bir taşla 5-10 kuş vurmanın yollarının en başında geliyor. Sürekli ve kalıcı bir kilo kontrolünde kararlıysanız, bu son derece etkili aktiviteyi yeniden hayatınızın bir parçası yapmayı lütfen unutmayın.

Çiğnemeden yutuyoruz

Hastalarımıza egzersiz önerdiğimizde onu yapmakta çok yavaş davranırlar ama sıra lokmaları çiğnemeye gelince tutabilene aşk olsun! Araştırmalar kilo problemi olanların çoğunun çok hızlı yemek yediğini gösteriyor. Ya televizyona, ya bilgisayara, ya da etrafınızdaki insanlara dalarak veya strese ve çözümsüz düşüncelere teslim olarak lokmaları saymadan, çiğnemeden yutuyoruz. Oysa midemizden önce ruhumuzu doyurmamız gerekiyor.

Yiyip içtiklerimizin tadında, kokusundan ve sunumundan da keyif almamız gerekiyor. Araştırmalar çoğu fazla kilolu ve şişman kişinin önüne konulanları üç-beş dakika da silip süpürdüğünü gösteriyor. Oysa yine uzmanlara göre bir yemek periyodunun en az 20 mümkünse 30-40 dakika sürmesi gerekiyor. Bence “En az 20 dakika” kuralı mükemmel bir çözüm olacaktır. Her gün en az 20 dakika egzersiz yapmayı ve en az 20 dakikadan önce sofradan kalkmamayı bir alışkanlık haline getirin. Göreceksiniz kilo kontrolü daha kolay olacak.osman müftüoğlu

(Toplam 2 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment