Uyku hastalığı milyonları vuracak

cece-sinegi

Çeçe sineğinin etki alanının iklim değişikliğiyle genişlemesi nedeniyle uyku hastalığının, yüzyılın sonuna kadar milyonlarca kişiyi tehdit edebileceği uyarısında bulunuldu.

ABD’deki Bulaşıcı Hastalıkları Kontrol Merkezi’nden Sean Moore ve ekibi, bilgisayar ortamında, iklimbilimcilerin yüzyılda hava sıcaklığının, karbon salımına bağlı olarak 1,1-5,4 artabileceğine ilişkin iki senaryosuna dayanan bir araştırma yaptı.

Bilimadamları, hastalığın ortalama sıcaklığın 20,7-26,1 olduğunda yayılabileceği sonucuna vardı.

İklim değişikliğinin, Doğu Afrika’nın bazı bölgelerinde parazitin hayatta kalabileceğinden daha sıcak olacağını belirten bilimadamları, bunun aksine Güney Afrika’daki bazı bölgelerin larvaların “yuvası” haline gelebileceğini vurguladı.
Bu senaryolara göre, 2090’da yaklaşık 40-77 milyon kişinin daha hastalığa yakalanabileceğine dikkati çeken bilimadamlarının araştırması, “Journal of the Royal society interface” dergisinde yayımlandı.

Çeçe sineğinin taşıdığı tek hücreli tripanozoma parazitinin insana bulaşması sonucu ortaya çıkan hastalık, tedavi edilmediği takdirde koma ve daha sonra ölümle sonuçlanabiliyor.

Dünya Sağlık Örgütü‘ne şu anda 75 milyon kişi uyku hastalığına yakalanma riski taşıyor. Doğu, Batı ve Orta Afrika’da her yıl 70 bin kişi hastalıktan etkileniyor.
Haber7 – aa

5/5 - (3 votes)
(Toplam 1 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment