Santral Seröz Retinopati (SSR)

Santral Seröz Retinopati (SSR)

Santral Seröz Retinopati (SSR) Tanımı Klinik Önemi Sebepleri ve Risk Faktörleri Bulguları Testleri ve Tanısı Tedavisi Santral Seröz Retinopati nedir? ( SSR nedir? ) Kısaltılmış ismi SSR olan Santral Seröz Retinopati, retina tabakasının altında sıvı birikimini ifade eder. Hastalık genelde görme noktasını ( fovea ) etkileyip merkezi görmeyi bozduğu için ‘Santral’ Seröz Retinopati olarak isimlendirilmiştir. Retina altındaki sıvının kaynağı koroid dokusu olduğu için hastalığın bir diğer ismi Santral Seröz Koryoretinopatidir. Santral Seröz Retinopati’nin nedeni nedir? Santral Seröz Retinopati’nin kesin nedeni belirlenememiştir. Hastalığın retinanın dış kısmını besleyen damarları içeren koroid tabakasındaki…

Read More

Antikor ve PCR Testleri Nedir?

Dünyayı saran covid19 virüsü

Covid-19 Testleri ile Sağlığınız Kontrol Altında Covid-19 ile ilgili en çok merak edilen konulardan birisi de PCR ve antikor testleri. Halk arasında bu testlerin hangi durumlarda, ne için yapılacağı tam olarak bilinemiyor ve bu da kafa karışıklığına sebep olabiliyor. Sağlık Bakanlığı tarafından yetkilendirilen laboratuvarlarda güvenle yaptırabileceğiniz bu iki teste dair bilinmesi gerekenleri şöyle sıralayabiliriz; Antikor ve PCR Testleri Hakkında PCR testi nedir? PCR (Polymerase Chain Reaction), vücutta bulunan virüslerin genetiğinin anlaşılmasını sağlayan bir tanı yöntemidir. Koronavirüs PCR testi ile bu virüsün varlığı, kişinin virüse maruz kalıp kalmadığı saptanmaktadır. PCR testi…

Read More

COVID-19 ile İlgili Gerçekler

COVID-19 ile İlgili Gerçekler

COVID-19 ile İlgili Gerçekler Doğru bir şekilde takıldığında, tıbbi maskeler çok az oksijen veya çok fazla karbondioksit solumana neden olmaz Cerrahi maskeler olarak da bilinen tıbbi maskeler, başa ipler veya lastiklerle bağlanan düz veya pileli maskelerdir. Cerrahi maskeleri uzun süre takmak rahatsız edici olabilir, ancak çok az oksijen veya çok fazla karbondioksit solumana neden olmaz. Alkol içmek COVID-19’u önlemez veya tedavi etmez Alkol içmek seni COVID-19’a karşı korumaz. Çok fazla alkol tüketmek diğer sağlık sorunları riskini artırabilir. Çamaşır suyu veya dezenfektan tüketmek tehlikelidir ve COVID-19’u önlemez Çamaşır suyu ve diğer…

Read More

Koronavirüs sözlüğü

Koronavirüs sözlüğü

Koronavirüs sözlüğü Hangi terim ne anlama geliyor? Filyasyondan sürü bağışıklığına, koronavirüs günlük hayatımıza pek çok yeni kelime ve kavram kattı. Peki bütün bunlar ne anlama geliyor? Merak ettiğiniz kavramların anlamlarına koronavirüs sözlüğümüzden bakabilirsiniz. 184 Türkiye’deki koronavirüs danışma hattının telefon numarası. Hattı arayanlara sağlık durumlarıyla ilgili sorular soruluyor ve koronavirüs şüphesine göre hastaneye gitmeleri talep edilebiliyor. Hastanın aciliyet durumuna göre ambulans gönderilmesi için 112’ye talep iletilebiliyor. Anamnez Hastanın, hastalığı ve çevresi hakkında verdiği bilgi. Koronavirüs gibi bulaşıcı bir salgın döneminde, doktorların veya paramediklerin hastaya yaklaşmadan önce doğru anamneze sahip olmaları, uygulayacakları…

Read More

Korona Virüs Riskine Karşı 14 Kural

Korona Virüs Riskine Karşı 14 Kural

Koronavirüs hastaligi nedir? Yeni Koronavirüs (2019-nCoV), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaletinde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Türkiye’de yeni koronavirüs hastaligi ilk ne zaman çıktı? Ülkemizde Yeni Koronavirüs (COVID-19) hastalığı 10 Mart 2020 tarihinde ilk pozitif vaka saptanmıştır. Vaka sayıları ile ilgili günlük olarak bilgilendirmeler Sağlık Bakanlığı aracılığı ile yapılmaktadır. COVID-19 konuşma yoluyla bulaşır mı? COVID-19 hastası ile kişisel koruyucu ekipman olmaksızın 1 metreden yakın ve 15 dakikadan uzun süreli aynı ortamda bulunmak…

Read More

COVID-19 Nedir?

covid19 nedir

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19), ilk olarak Çin’in Vuhan Eyaleti’nde Aralık ayının sonlarında solunum yolu belirtileri (ateş, öksürük, nefes darlığı) gelişen bir grup hastada yapılan araştırmalar sonucunda 13 Ocak 2020’de tanımlanan bir virüstür. Salgın başlangıçta bu bölgedeki deniz ürünleri ve hayvan pazarında bulunanlarda tespit edilmiştir. Daha sonra insandan insana bulaşarak Vuhan başta olmak üzere Hubei eyaletindeki diğer şehirlere ve Çin Halk Cumhuriyeti’nin diğer eyaletlerine ve diğer dünya ülkelerine yayılmıştır. Koronavirüsler, hayvanlarda veya insanlarda hastalığa neden olabilecek büyük bir virüs ailesidir. İnsanlarda, birkaç koronavirüsün soğuk algınlığından Orta Doğu Solunum Sendromu (MERS) ve…

Read More

Meme Kanseri İle İlgili Çarpıcı Tespitler

meme kanseri kadinlar

Meme kanseri nedir? Meme kanseri ne kadar tehlikeli? Meme kanseri nasıl teşhis edilir? Meme kanserinde genetik faktörler nelerdir? Meme Kanseri Nedir? Meme dokusunun içerisinde yer alan süt kanallarının içerisinde veya süt bezlerinde kanser hücrelerinin oluşumu ve çoğalması, meme kanseri olarak adlandırılır. Süt kanallarının yapısından meydana gelen meme kanserine “duktal karsinom” Löbül yapılarından meydana gelen meme kanserine “löbüler karsinom” denir. Bu kanser türünde, kötü huylu hücrelerin oluşumu ve çoğalması başlangıçta çok yavaş ilerler. Hastalık, erken dönemde genellikle belirti vermez. Bu nedenle rutin taramalarını yaptırmayan kadınlarda meme kanserinin erken teşhis edilebilmesi oldukça…

Read More

Uzmanlar uyarıyor: burundan nefes alın!

nefes alan kadin

Uzmanlar, kirli havalarda ağızdan alınan nefesle birlikte, kirli havanın boğazda tahriş yaparak, akciğere kadar ilerlediğini ve bazı hastalıklara da davetiye çıkardığını bildirdi. Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emin Maden, yaptığı açıklamada, kış aylarında soğuk hava nedeni ile sobalarda ve kaloriferlerde kullanılan kalitesiz kömür ve egzoz dumanına bağlı oluşan kirli havanın ciddi solunum sıkıntılarına neden olduğunu belirtti. Özellikle soğuk hava nedeni ile burunda solunan havanın ısıtılması amacıyla, kılcal damarlarda kan akımının yoğunlaştığını ve buna bağlı burun tıkanıklığı ortaya çıktığını dile getiren Maden,…

Read More

Böbrek taşlarında​n kolay yöntemlerl​e kurtulabil​irsiniz

böbrek taşı, böbrek taşı düşürmek, perkütan, böbrek hasarı, böbrek hastası

Böbrek taşları özellikle ülkemizde sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biri. Dünya genelinde bir insanın hayatı boyunca böbrek taşı oluşturma olasılığı yüzde 12 olarak ifade ediliyor. Ülkemizde bu oranın daha yüksek olduğu ve özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde yüzde 30’lara çıktığı gözleniyor. Bu bölgedeki genetik faktörler, yöresel gıdalar, sıvı alımının az olması ve yüksek hava sıcaklığı hastalığın sık görülmesinin ana nedenleri olarak gösteriliyor. Böbrek taşları tıkanıklık ve iltihaplanmaya yol açarak böbrek hasarına ve kaybına yol açabiliyor. Bu nedenle erken tanı ve uygun tedavinin çok önemli olduğunu söyleyen Anadolu Sağlık Merkezi Üroloji Uzmanı Prof.…

Read More

Sindirim probleminiz varsa yoğurt tüketin

yogurt

Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı, süt içtiği zaman karın ağrıları, ishal, gaz, şişkinlik gibi şikayetleri olanlara yoğurt tüketmelerini önerdi. Prof. Dr. Çakmakçı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sütün içeriği bakımından mükemmele yakın bir gıda maddesi olduğunu, özellikle çocukların gelişimine önemli katkıda bulunduğunu belirtti. Çakmakçı, “Yoğurtta bulunan laktoz, karbonhidrat, proteinler ki özellikle bu proteinler muhakkak dışarıdan alınması gereken önemli aminoasitlerdir, yumurta proteini en fazla biyolojik değeri olan protein olarak anlatılmaktadır ama sütte ve yoğurta bulunan bazı proteinler yumurtayı bile geçen proteinlerdir” diye…

Read More