Türkiye’de 19 bin 615 kişi organ bekliyor

organ-nakli

Türkiye’de 19 bin 615 kişinin böbrek, karaciğer, kalp ya da akciğer nakli için sıra beklediği bildirildi. Sağlık Bakanlığı Tedavi Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Arif Kapuağası, AA muhabirine yaptığı açıklamada, beyin ölümü ile bitkisel hayatın birbirine karıştırıldığını, bunun da organ bağışını etkilediğini söyledi. Bitkisel hayat ile beyin ölümü kavramlarının birbirinden farklı olduğunu vurgulayan Kapuağası, bitkisel hayatta bilincin tamamen kapalı olduğunu, ancak beyin ölümü gerçekleşmediğinden hastanın soluk alma gibi bazı beyin aktivitelerinin sağlam kaldığını belirtti. Kapuağası, bu durumdaki hastaların aylar ve hatta yıllarca destek tedavisi ile yaşayabildiğini, nadir olmakla birlikte yaşama dönebildiklerini…

Read More

Uyku hakkında bildiklerimiz yanlış mı?

temiz uyku

Uyku hakkında bildiklerimiz yanlış mı? Teknolojik cihazların uykumuzdan çaldığına dair endişelere rağmen eskisinden çok daha uzun uyuyor ve uykunun amacını yanlış anlıyor olabiliriz. Fillerin hiçbir şeyi unutmadığını herkes bilir. Öte yandan hafıza oluşumunda uykunun önemli bir işlev gördüğü söylenir. Oysa kara memelileri içinde en büyük beyne sahip olan filler geceleri sadece iki saat uyur. Her gece uyumamıza rağmen uyku en fazla yanlış anlaşılan davranışlarımızdan biridir. Uyku hakkında oluşmuş genel kanıların birçoğu yanlıştır. Örneğin akıllı telefonlarımızın ekranından yayılan ışık nedeniyle bizim atalarımızdan birkaç saat daha az uyuduğu söylenir. California Üniversitesi Los…

Read More

Hem şişman hem de sağlıklı olmak mümkün mü?

maymundan obeze

Uzmanlar açıkladı: Hem şişman hem de sağlıklı olmak mümkün mü? ngiltere’de yapılan bir araştırmada göre, aşırı kilolu ya da obez insanlarda tansiyon, kolestrol ve kan şekeri gibi göstergeler normal düzeylerde olsa bile, kalp hastalığı riskinin arttığı sonucuna varıldı. Imperial College London ve Cambridge Üniversitesi’nin ortaklaşa yaptığı araştırmaya katılan bilim insanları sonuçların, fazla kiloları taşımanın gelecekte sağlık problemlerine yol açabileceğini net bir şekilde gösterdiğini kaydetti. BBC Türkçe’de yer alan habere göre uzmanlar fazla kilolu ya da obez insanların, tıbbi açıdan bir soruları tespit edilemese bile kalp hastalığı risklerinin arttığı uyarısında bulundu.…

Read More

Anne sütünü artırmanın yolları

meme-emen-bebek

Uzmanlar, anne sütünün bebeklerin ihtiyacı olan bütün gıda unsurlarını ihtiva ettiğini ve onları bulaşıcı hastalıklara karşı koruduğunu bildiriyor. İlk 4-6 ayda anne sütü bebek için gereken bütün besinleri karşılıyor. Bu süre içinde anne sütüyle beraber başka bir gıda verilmesinin gereksiz olduğu belirtiliyor. Emzirme anne ile bebek arasındaki ilişki kalitesinin en yüksek seviyede olmasını sağlıyor, aynı zamanda psiko-sosyal bağ oluşturuyor. Uzmanlar, anne sütü ile beslenen çocuklarda bulaşıcı hastalıkların daha seyrek görüldüğünü, emzirmenin annede meme ve yumurtalık kanseri gelişme ihtimalini azalttığını söylüyor. Bebeklerin sağlıklı gelişmesi, büyümesi ve hastalıklardan en iyi şekilde korunması…

Read More

Halsizlik, çarpıntı ve soluk görünümle sinyal veren anemiye dikkat edilmelidir

carpiti-kadin

Halsizlik, çarpıntı ve soluk görünümle sinyal veren aneminin dikkat edilmesi gereken bir hastalık olduğunu belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı, Dr. Sibel Güney, tedavi edilmeyen aneminin kalbi etkilediğini, anne sütüyle beslenmeyen bebeklerin ve kırmızı et yemeyen vejetaryenlerin risk grubunda olduğunu belirtiyor. Kırmızı kan hücreleri ve hemoglobin miktarının yaşa ve cinse göre normal değerin yüzde 10’undan fazla azalması durumunda “anemi” tanısı konuyor. Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı, Uzm.Dr. Sibel Güney, aneminin tedavi edilmemesi durumunda birçok organı etkilediğine dikkat çekerek, aneminin ciddiye alınması gerektiğini söylüyor. Tedavi edilmemesi halinde bu durumdan…

Read More

Şahiner: Depresyonun Alzheimer’ı tetiklediğinin kesinleştiğini belirtti

sararan dökülen agaclar

Alzheimer hastalığının sırları son araştırmalar ile daha anlaşılır hale geldi. Beyinde biriken “amiloid beta” türü protein molekülleri hastalığın temel sebebi olarak görülüyor. Bu durum kalp ve beyin damar hastalıklarına yol açan “kolesterol”un damarda birikmesine benzetilebilir. Yeni bilgilerle beyin hücreleri arasındaki bağlantıyı sağlayan amiloid beta eksikliği damarları tıkamıyor ancak beyin hücrelerinin ölümüne neden oluyor. Beyin hacmi MR ile ölçülebiliyor Bu yıl Alzheimer tanı kriterlerinin değiştiğini ve amiloid beta proteininin ölçüm değerlerinin kullanılabileceğinin kabul edildiğini belirten Anadolu Sağlık Merkezi Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Türker Şahiner, “Ayrıca bellek için çok önemli bir beyin…

Read More

Akik Taşının Faydaları

akik-kolye-ucu

Akik Taşının Ruhsal Faydaları Biraz önce Akik taşından bahsederken 2 önemli görevi olduğuna değinmiştik. Bunlardan ilki akik taşının stres üzerindeki, önleyici ve yatıştırıcı etkisidir. Sinirleri yatıştırma özelliği ile akik taşı insana hoşgörülü olmayı, iyimser yaklaşımı ve özellikle yüzük olarak kullananlar için ise kişinin kendisine olan güvenini artırıcı olma özelliği ile büyük önem taşımaktadır. Ayrıca dünyevi başarıyı ve beşeri meşgaleyi de simgeleyen akik, insan üzerindeki negatif enerjiye karşı bir koruma kalkanı olarak da yitirilen veya azalan cesaret üzerinde de oldukça etkileyici ve tetikleyicidir. Önemli bir diğer özelliği de insan vücudundaki fazla…

Read More

AIDS kan kanserini nasıl yendi?

losemi-cocuk

ABD’de, AIDS’e neden olan HIV kullanılarak yapılan kanser tedavisi, lösemi hastasının iyileşmesini sağladı. Pennsylvania Üniversitesi’nden bilimadamları, polis emeklisi 65 yaşındaki lösemi hastası William Ludwig’den, bir milyardan fazla lenfosit (virüs ve tümörlerle savaşan akyuvar türü) aldı. Lenfositler, etkin olmayan HIV ile temasa geçirildi. HIV, lenfositleri değiştirerek, kanserle savaşmalarını sağladı. Değişime uğrayan lenfositler hastaya nakledildi. Tedavinin ilk zamanlarında Ludwig’de değişim olmadı ancak 10 gün sonra, kemoterapinin etki göstermediği Ludwig’de titremeler, yüksek ateş ve tansiyon düşmesi görüldü. Başta durumdan endişe duyan doktorlar, bu ciddi grip belirtilerinin birkaç hafta sonra geçtiğini ve belirtilerin yanı…

Read More

Erkeklerde kısırlık ve sebepleri

erkeklerde kıırlık

Ferti-Jin Kadın Sağlığı ve Tüp Bebek Merkezi Klinik Direktörü, Kadın Hastalıkları, Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Op. Dr. Seval Taşdemir, “Kısırlık sorununu sadece kadınlar yaşamıyor. Erkekleri de etkileyen kısırlığı hafife almayın, ‘Erkek adam kısır olur mu?’ demeden önce mutlaka bir uzmana başvurun” diyerek erkekleri uyarıyor. Kısırlık, Dünya sağlık Örgütü’nün dünya nüfusunu tehdit eden hastalıklar sıralamasında kanser ve kalp-damar hastalıklarından sonra üçüncü sırada yer alıyor. Kısırlık denilince aklımıza ilk olarak kadın kısırlığı geliyor. Oysaki erkek kısırlığı da hiç de küçümsenmeyecek oranlarda karşımıza çıkıyor. Kısırlık vakalarının yaklaşık %30’unda erkekte, %30’unda kadında ve…

Read More

Vücudun hacklenmesi an meselesi

el_robot-el

Kalp pilleri, ensülin pompaları gibi elektronik cihazlar hasta vücudunun içinde yaşamsal bir görevi sürdürürken, elektronik saldırılara davetiye çıkarıyor. İçinde haberleşme elektroniği bulunan cihazlar çoğaldıkça, onlarla ilgili saldırı riskleri de beraberinde geliyor. Şimdi bu sorun insan vücudunun içine konan tıbbi protezlerle ortaya çıkıyor. Bilgi Çağı’nın haberine göre; kalp pilleri, ensülin pompaları gibi elektronik cihazlar hasta vücudunun içinde yaşamsal bir görevi sürdürürken, çevreden gelebilecek elektronik saldırılara karşı büyük bir risk kaynağı oluşturuyor. Tehlikenin önemine işaret etmek üzere ABD’de yapılan Black Hat Teknik Güvenlik Konferansı’nda bir konuşmacı kendi kullandığı ensülin pompasını dışarıdan müdahale…

Read More