Boyun ağrılarından korunmak için nelere dikkat etmelisiniz?

boyun ağrısı

Boyun ağrısı, boyun hareketlerinde kısıtlılık ve boyun kaslarında gerginlik gibi şikayetler özellikle yoğun çalışan kişilerde daha sık görülüyor. Anadolu Sağlık Ataşehir Tıp Merkezi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Elçin Aykutoğlu, çok çalışanın hastalığı olarak tanımladığı boyun kireçlenmesini anlatıyor. Boyun kireçlenmesi, boyun omurlarının ve aralarında bulunan disk yapılarının yıpranması sonucu oluşan bir hastalık. Meydana gelen değişiklikler, omuriliğin geçtiği kanalı veya omurlar arasından çıkan sinirlerin geçtiği kanalları daraltarak sinirlerde bası oluşturuyor. Bu basıya bağlı olarak boyunda ve kollarda ağrı ve uyuşma ortaya çıkıyor. 40-50 yaş arasında şikayetler gelişmekle birlikte yaş ilerledikçe…

Read More

Kömür Hakkında 10 Acı Gerçek

kömür

Dünyadaki karbondioksit kirliliğinin yaklaşık üçte birinden kömürlü termik santraller sorumlu. Ancak ne yazık ki kömürün tek suçu iklimi değiştiren en tehlikeli fosil yakıt olması değil. Kömürün yaratacağı trajedi bundan çok daha fazla. Greenpeace, ihtiyacımız olan enerjiyi çevreye zarar vermeden de elde edebileceğimizi göstermek için çalışıyor. Kömüre bağımlı ülkeler yüzünden gezegenimizin iklimi hızla değişiyor. Türkiye de birçoğu ithal kömürle çalışacak 40 kömürlü termik santral nedeniyle bu bağımlı ülkelerden biri olmaya aday. Ancak kömüre bağımlı olan ülkeleri bekleyen bazı acı gerçekler var. Toprağın ve suyun zehirlenmesi, olası asit yağmurları ve erozyon bunlardan…

Read More

Kişisel sağlık bilgilerinizin gizliliği ve güvenliği

e-nabız güvenlik

Kişisel sağlık bilgilerinizin gizliliği ve güvenliği En büyük önemi taşıyan ve en fazla merak edilen gizlilik ve güvenlik konusuna gelince; e-Nabız’da paylaşmış olduğunuz bilgiler, sizin onayınız dışında ya da yargı kararı ve/veya yasal bir yükümlülük bulunmadığı sürece herhangi bir üçüncü şahıs, kurum ve kuruluş ile hiçbir nedenden ötürü paylaşılmayacak. Yasal düzenlemelerle bu bilgilerin açıklanmasını gerektiren bir durum gerçekleşmediği sürece bu bilgiler kesinlikle açıklanmayacaktır. e-Nabız uygulamasında tüm veriler şifrelenerek gizli hâle getirilmiş (kriptolanmış) halde saklanıyor. Sistem, sağlık verisini üreten hizmet sunucusu ile hizmeti alan kişi arasında güvenli bir iletişim altyapısı sunuyor.…

Read More

Bel ağrısı, iç organlardaki hastalıkların belirtisi olabiliyor

kadin bel agrisi

Bel ağrısı, bel bölgesine ait nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi karın içerisinde bir aort anevrizması, böbrek taşı ve safra kesesi, pankreas ya da karaciğerde sorun ile kalça eklemi veya eklem hastalıkları varsa da yaşanabiliyor. İç organlardaki hastalıklar da bel ağrısı olarak işaret verebiliyor. Türk toplumunun %80’i, yaşamlarının bir döneminde mutlaka bel ağrısı çekiyor. Özellikle yetişkinlerde 30 yaşından itibaren bel ağrısı çekme riski artıyor. Ancak bununla birlikte yapılan araştırmalar, bel ağrısı çeken hastaların ilk ağrıda hemen hekime başvurduklarını, ancak ikinci ağrıda artık hekime gitmediklerini gösteriyor. Anadolu Sağlık Merkezi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı…

Read More

Yeşim Taşı

yesim-tasi

Doğanın insanoğluna sunduğu büyük nimetlerden olan şifalı taşlar, insanlığın bedensel, ruhsal ve zihinsel olarak sağlıklı kalması için yüzyıllar boyunca kullanılmıştır. Uzun bir oluşum süresi geçirirler ve bu oluşum sürecinde birçok doğal enerjiyi yapılarında toplarlar. İşte bu pozitif enerji taşları değerli kılar. Her ne kadar bilimsel olarak ispatlanamasa da, insanlar deneme yanılma yöntemiyle pozitif enerjinin etkilerini hissetmişler ve hayatın her alanında kullanmaya başlamışlardır. Günümüzde taş pazarında değerli ve önemli bir yeri olan yeşim taşı da bunlardan biridir. Doğada genel olarak yeşil renkte bulunan fakat ara ara sarı, kahverengi, kırmızı ve beyaz…

Read More

Yatan hastalarda önlenebilir en önemli ölüm sebebi: Pıhtı Atması

yogun-bakim-hastasi

Hastanede yatan hastaların, yatışa sebep olan hastalık dışındaki ölüm nedenleri arasında %10’luk oranla birinci sırada yer alan VTE hakkında hastaların bilinçlenmesi ve VTE önleyici tedavisinin yapılıp yapılmadığı sorgulaması sağlıklı bir nekahat dönemi geçirmeleri için büyük önem taşıyor. Günümüzde, tüm dünyada hastaların yatış sürecinde, hastalıkları dışında VTE riski açısından değerlendirilmesi, risk grubunda olan hastalara uygun önleyici tedavinin verilmesi hasta güvenliği hedefi olarak belirlenmiştir. Bu konu sağlık hizmetlerinde bir kalite göstergesi olarak da kabul edilmektedir. Anadolu Sağlık Merkezi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Esra Sönmez Duman, hastalıkla ilgili şu bilgileri veriyor: “Özellikle ortopedik…

Read More

Topuklu ayakkabılar sağlığınızı tehdit ediyor!

ayakkabı seçimi

KadıköyŞifa Ataşehir Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Ali Erdem Bagatur Halluks Valgus hakkındaki en önemli soruları yanıtladı. Halluks valgus yani ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönelmesi, özellikle kadınlarda daha çok görülen bir hastalık. Bunun başlıca nedenleri arasında uzun süre topuklu ve sivri burunlu ayakkabı giymek yer alır. Uzun süre bu tarz ayakkabı giyen kadınlarda, 40’lı yaşlarından başlayarak Halluks valgus görülme oranı çoğalır. Halluks valgus nedir? Halluks valgus ayak başparmağının kendiliğinden ve kalıcı olarak dış yana doğru yönlenmesi, başparmağın tarak kemiği ile eklem yaptığı bölgede,…

Read More

Sağlıklı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

yesilde kosan kadin

Hemen herkesin ortak gayesi sağlıklı bir hayat yaşamaktır. Ancak yine pek çoğumuz hayatımızı sağlıksız kılacak kötü seçimler yaparız. Önceliklerimizi belirlerken bize zevk verecek ihtirasları ön plana koyarız… Sağlıklı yaşam adına pek az kişi hayatlarında değişiklik yapar. Peki ya siz, sağlıklı bir yaşamı çoktan hak etmediniz mi? Bu makalede sizleri sağlıklı bir yaşama taşıyacak 21 maddelik bir yaşam klavuzu bulacaksınız. Bu maddeleri uygulayarak ile siz de sağlıklı yaşam için adım adan insanlardan olabilirsiniz. Doğru adımları atmak, doğru olanı yapmak önce beyinde başlar… Hayatı nasıl düşünürseniz öyle algılarsınız. Sağlıklı yaşam için ilk…

Read More

E-Nabız Sporcu sağlığı bilgi sistemi

Sporcu sağlığı bilgi sistemi

E-Nabız Sporcu sağlığı bilgi sistemi nedir? Sporcu Sağlığı Bilgi Sistemi, sporcuların, ilaçların etken maddelerinin Dünya Anti-Doping Ajansı (WADA) yayınlarına göre doping etkisine sahip olup olmadığı içerik bilgisini sorgulayabilecekleri bilgilendirme amaçlı bir mobil uygulamadır. Sporcuları daha bilinçli ilaç kullanımına teşvik etmek ve bu konuda gerekli bilgileri tedarik etmek amacıyla geliştirilmiştir. Uygulama, Google Play Store ve App Store’ dan ücretsiz olarak indirebilir, T.C. Kimlik Numaranız ve e-Nabız şifreniz ile sisteme giriş yapabilirsiniz. e-Nabız sporculara doping uyarısı yapacak Sağlık Bakanlığı ile Gençlik ve Spor Bakanlığı arasındaki protokol kapsamında, sporcular için doping etkisi gösterebilecek…

Read More

E-Nabız 112 Acil Butonu

e-nabiz 112 acil

E-Nabız 112 Acil Butonu Sistemin mobil uygulamasının sunduğu en önemli hizmetlerden bir tanesi de 112 Acil butonu. Vatandaşlar, e-Nabız sisteminin mobil uygulamasında bulunan 112 acil butonunu kullanarak acil müdahale gerektiren durumlarda 112 acil servisini haberdar edebiliyor ve uygulamanın göndereceği konum bilgisiyle en kısa sürede bölgeye ulaşılmasını sağlayabiliyor. 112 acil butonunu sadece kendiniz için değil, yakınlarınız veya çevrenizde gerçekleşen bir olay için de kullanabiliyorsunuz. Yakın zamanda işitme engelli vatandaşlar da 112 acil butonunu kullanarak kendilerine ambulans gönderilmesini sağlayabilecekler. Sağlık Bakanlığı, ambulansların tüm acil vakalara en kısa sürede ulaşması ve en etkili…

Read More