Her Şeyi İle Şifa: Çörek Otu

corek_otu_yagi

Çörek Otu

Çörek otu (Nigella), düğün çiçeğigiller (Ranunculaceae) familyasından yaklaşık 14 türü kapsayan bir yıllık bitki cinsi. Çörek otu yıllık otsu bir bitkidir, tohumlarından çoğalır. Kumlu gevşek toprakları sever, çiçeklenme dönemine kadar su ister daha sonra sulanmaz. Tohumları haşhaş bitkisinde olduğu gibi kozalak (Kapsül) içerisinde olgunlaşır. Tohumları 2–3 mm boyunda 3 yüzeyli mat olmayan siyah renklidir. Çok yağlı bir tohum değildir. Yağ oranı %18’dir.

Her evde bulunan, çöreklerin, böreklerin vazgeçilmez parçası olan çörek otunun faydaları saymakla bitmez. Dünyanın hemen hemen her yerinde bilinen ve kullanılan çörek otu içerdiği vitamin, mineraller nedeniyle ve bir çok hastalığa şifa olması sebebiyle bazı ülkelerde ”kutsal tohum” olarak adlandırılır. 

Çörek otu dünyanın hemen her yerinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Yüzyıllar boyunca çörek otu bitkisi ve yağı Ortadoğu ülkelerinde birçok hastalığın tedavisi için kullanılmıştır. Bu yüzden bu ülkelerde “Kutsanmış Tohum” olarak anılmıştır. Daha çok Asya Ortadoğu ve Afrika’da kullanılan bu bitki günümüzde Amerika ve Avrupa’da da yaygın olarak kullanılmaktadır. Çörek otu, en fazla 60 cm’ye kadar uzana bilen koyu yeşil ve mavimsi yapraklı bir tek yıllık otsu bitkidir. Bu bitki besin bakımından zengin, çok kumlu ve killi olmayan toprakları sever. Çörek otunu Toprağa ekmeden önce toprağın çok iyi hazırlanması ve ilkbahar mevsiminde mümkün olduğunca erken ekilmelidir. Bakımı yapılırken iyi yanmış ahır gübresi kullanılmalıdır. eğer kimyasal gübre kullanılacaksa çok az miktarda kullanılmalıdır. Taneleri oluştuğunda kapsül içerisinde ve siyah renklidir.

Peygamber Efendimiz bir hadisinde Hz. Muhammed (SAV) çörek otu için: “Çörek otunu kullanın, ölümden başka her şeye devadır.” buyurmuşlardır.

Çörek otu hangi vitaminleri içeriyor?

Çörek otu; A, B1, B2, B6, C ve H vitaminleri bakımından zengin olduğu için cildi, saçı, metabolizmayı korur, besler ve güçlendirir.

Çörek otu hangi mineralleri içeriyor?

Çörek otu; selenyum, çinko, magnezyum, demir gibi mineralleri içinde barındırır ve thymol (antiseptik bir madde) türevi bir bileşim içerir. Bu sayede üzenli olarak tüketildiğinde hem vücudu hastalıklara karşı korur hem de zararlı bakterileri, mikroorganizmaları vücuttan uzaklaştırarak enfeksiyon, iltihap oluşumunu önler.

Bunu da oku :  Kış Hastalıklarından Korunmada Ayva Etkisi

Çörek otu hangi aktif maddeleri içeriyor?

Çörek otu aktif madde olarak; thymoquinon (diyabet, karaciğer rahatsızlıkları ve kanseri önleyen mucizevi bir aktif madde), uçucu olmayan yağlar ve nigellon içermektedir. İçeriğindeki bu maddelerle çörek otunun her derde deva olduğunu söylemek mümkün.

Çörek Otu Türleri Nelerdir?

Yabani çörek otu (Nigella arvensis), Fırıldak çörek otu (Nigella ciliaris), Şam çörek otu (Nigella damascena), İspanya çörek otu (Nigella hispanica), Nigella integrifolia, Nigella nigellastrum, Sarı çörek otu (Nigella orientalis), Adi çörek otu (Nigella sativa)

Çörek Otu Yağı

Çörek otu yağının çok sayıda faydası olduğu öğrenildiğinden beri, bu yağı evde yapıp kullanmak için çoğu kişinin aklında “çörek otu yağı nasıl yapılır?” Sorusu belirmeye başladı.

Aslında en güzeli soğuk sıkım tekniği ile elde edilmiş çörek otu yağı olsa da, buna ulaşmakta güçlük çekenler için, çörek otu yağını kolay bir yöntemle evde yapmak da mümkündür.

Faydaları saymakla bitmeyen, özellikle de cilt ve saçlar üzerinde oldukça etkili doğal bir bakım yöntemidir çörek otu.

Çörek otu yağını evde kendi imkanlarınızla yapmak isterseniz, bu yazımızda evde çörek otu yağı yapımı hakkında aşama aşama bilgiler bulabilirsiniz.

Çörek otu yağı, kendi imkanlarınızla ve oldukça ulaşılabilir malzemelerle evinizde kolaylıkla yapabileceğiniz bir yağdır. Yağı yaptıktan sonra ister bu yağı günlük olarak önerilen miktarda tüketebilir, isterseniz de cilt ya da saç bakım ürünü olarak kullanabilirsiniz. İşte o çok merak edilen, çörek otu yağı nasıl yapılır? sorusunun cevabı:

Evde Çörek Otu Yağı Yapımı

Malzemeler
2 yemek kaşığı kadar öğütülmüş halde çörek otu
Cam şişe
Bir miktar saf zeytinyağ

1) Çörek otu yağı yapımı için öncelikle, cam şişe içerisine 2 yemek kaşığı kadar öğütülmüş çörek otunu ekleyin.

Bunu da oku :  Ametist Taşının Faydaları

2) Ardından cam şişeyi ağzına kadar saf zeytinyağ ile doldurun.

3) Hazırlanan bu karışımı yaklaşık 10 gün kadar bekletin. Ara sıra çalkalamanız gerekiyor.

4) Belirtilen sürenin sonunda ev yapımı çörek otu yağı hazır hale gelecektir. Bu yağı kullandıktan sonra şişeyi ara ara çalkalamayı ve karışımın iyice birbirine geçmesini sağlayın.

Evde Çörek Otu Yağı Yapımı İçin 2. Yöntem

1) Çörek otu yağı yapımında farklı bir yöntem de, çörek otu yağı yaparken içerisinde tortu olmasını istemeyenler için, süzme tekniği ile yapılan yöntemdir.

2) Bu yöntemde de malzemeler yukarıdaki gibi saf zeytinyağı, öğütülmüş çörek otudur.

3) Yine yukarıdaki tarifte olduğu gibi cam şişe içerisinde yapılan ve 10 gün kadar bekletilen çörek otu yağı, 10 günün sonunda bir tülbent ya da mutfak bezi yardımıyla süzülür.

4) Süzüldükten sonra tortularından arındırılan çörek otu yağı, cam bir kaba alınarak kullanıma hazır hale gelir.

5) Hazırlamış olduğunuz çörek otu yağını hangi alanlarda kullanacağınızı merak ediyorsanız, çörek otu yağı nasıl kullanılır? Sorusunun cevabını aşağıda maddeler halinde bulabilirsiniz:

Çörek Otunun Faydaları Nelerdir?

1) Bağışıklık sistemini güçlendirir. Hastalıklara karşı koruma sağlar.

2) İyi bir kalsiyum, demir, sodyum ve potasyum kaynağıdır. Doymamış ve esansiyel yağ asitleri açısından zengindir. Folik asit içerir.

3) Kansere karşı koruma görevi üstlenir. Birçok kanser türüne karşı koruma sağlar. Hırvat bilim adamlarının yaptığı bir çalışmaya göre, içeriğindeki iki fitokimyasal madde sayesinde tümör hücrelerinde % 52’ye varan bir düşüş elde edilebilir. Mesane kanseri, meme kanseri, mide kanseri, kemik kanseri ve rahim ağzı kanseri gibi kanser türlerine karşı korur.

4) Çörek otunun, müzmin hastalıklarda da şaşırtıcı iyileşmeler sağladığı belirtiliyor. Çocuklarda özellikle sinir ve deri hastalıklarına, astım ile alerjiye iyi gelir.

5) Çörek otu ürünleri, hamilelik devresindeki şikayetleri azaltır. Yan etkisi olmayıp, bu devredeki kadınlara ve bebeklerini anne sütüyle besleyenler için süt kalitesinin bebeğe daha yarayışlı olmasını sağlar. Hazım zorluğu ve mide şişkinliklerinde çörek otu da eskiden beri bilinir.

Bunu da oku :  Turkuaz (Firuze) Taşı

6) Kan şekerini düşürür, şeker hastalığı yani diyabete iyi gelir.

7) Bağışıklık sistemini güçlendirmesi, vücuda zindelik vermesi ile birçok hastalığı önleyici etkiye sahip olması çörek otunun faydaları arasındadır.

8) Rahat nefes almaya yardım eder. Solunum yolu hastalıklarına fayda sağlar ve bronşları açar.

9) Kemiklere çok iyi gelir. Eklem ağrısı, eklemlerde şişme ve romatoid artrit gibi kemik rahatsızlıklarına yarar sağlar.

10) Kolesterolü dengelemesi sebebiyle kalp hastalıklarına karşı da koruma sağlar.

11) Yüksek tansiyona karşı, kalp damar hastalıkları tedavisinde de yağı ve tohumları kullanılır.

12) Son zamanlarda yapılan araştırmalara göre AIDS’e karşı etkili olduğu da ortaya çıkarılmıştır.

Çörek Otu Yağı Nasıl Tüketilmelidir?

Yeni başlayanlar, 2 hafta boyunca günlük 3 kez bir çay kaşığı; sonrasında günde 1 veya 2 kez 1 çay kaşığı olarak öneriliyor. Ayrıca kapsül formunda da alınabilir. 2 kapsül, bir çay kaşığı miktarına eşittir.

Soğuk pres şeklinde üretilen, koruyucu ve katkı maddesi olmayan ve karışım yağ içermeyen çörek otu yağı tercih edilmelidir. Açıldıktan sonra buzdolabında saklayın. Bazı çörek otu yağları çiçek yağıyla karıştırılıp satılmaktadır. Sağlık açısından bu tür ürünlerin yararı yoktur. Kalitesinden emin olunmayan ürünler kullanılmamalıdır.

Çörek Otu Yağı Zararları Nelerdir?

Çörek otu, ağız yoluyla az miktarlarda alındığında genellikle çoğu insan için güvenlidir ve zarar verici değildir. Yani, yiyeceklerin ve ekmek gibi hamur işlerinin içerisinde baharat şeklinde kullanılan çörek otunun bir zararı yoktur. Çörek otu özü ve yağı ise kısa vadeli tıbbi kullanımlarda güvenlidir. Ancak, uzun süre kullanıldıklarında güvenli olup olmadıkları hakkında hala yeterli bilgi yoktur. Öte yandan çörek otu, alerjik kaşıntılara neden olabilmektedir.

(Toplam 2 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment