Sağlıklı Olmak İçin Yapılması Gerekenler

yesilde kosan kadin

Hemen herkesin ortak gayesi sağlıklı bir hayat yaşamaktır. Ancak yine pek çoğumuz hayatımızı sağlıksız kılacak kötü seçimler yaparız. Önceliklerimizi belirlerken bize zevk verecek ihtirasları ön plana koyarız… Sağlıklı yaşam adına pek az kişi hayatlarında değişiklik yapar. Peki ya siz, sağlıklı bir yaşamı çoktan hak etmediniz mi? Bu makalede sizleri sağlıklı bir yaşama taşıyacak 21 maddelik bir yaşam klavuzu bulacaksınız. Bu maddeleri uygulayarak ile siz de sağlıklı yaşam için adım adan insanlardan olabilirsiniz.

Doğru adımları atmak, doğru olanı yapmak önce beyinde başlar… Hayatı nasıl düşünürseniz öyle algılarsınız. Sağlıklı yaşam için ilk adımlardan biri sağlıklı düşünme olmalıdır.

  1. Sağlıklı yaşamak için öncelikle günlük küçük egzersizleri ihmal etmemelisiniz. Hayır, size hemen köşe başınızdaki spor salonuna üye olmanızı salık vermeyeceğim. İşe, en yakındaki değil en uzaktaki park alanını seçmekle başlayalım. Aracınızı gideceğiniz mekanın hemen yanı başına park etmek yerine daha uzaktaki bir alana park etmek ilk adımınız olsun. Bu size küçük bir yürüyüş yapmak için şans tanıyacaktır.
  2. Yarım porsiyon yemeye başlayın. Öğle tatilinizde, iş arası atıştırmalarda porsiyonunuzu yarıya düşürün. Sandviçinizi bir arkadaşınızla paylaşabilir ya da siparişinizi yarım porsiyon verebilirsiniz.
  3. Yemek siparişlerinizde, su içmeyi alışkanlık haline getirin. Asitli ve gazlı içecekler çok miktarda şeker ve enerji içerirler. Eğer durağan bir hayatınız var ise bu içeceklerden alınan enerji doğrudan vücuduna yağ olarak geri dönecektir. Ayrıca sağlıklı yaşamın altın kurallarından biri fazlasıyla su tüketmektir.
  4. Gün boyunca 3 litre su tüketin. Su tüketimi hem metabolizmanızın hızlı çalışmasını sağlar hem de vücudunuzu gereksiz maddelerden temizler. Sağlıklı yaşam için su için!
  5. Yemek saati alışkanlığınızı değiştirin. Daha erken yemek yemeye özen gösterin. Geç yenilen yemek ve arkasından yatağa gitmek bedeninizin kalori yakmasını önler. Böylece geç yenilen her besin maddesi vücutta kalarak yağa dönüşür. Ne kadar erken yerseniz o kadar iyi.
  6. Sağlıklı yaşam için yürüyüş en kolay ve iyi egzersizlerden biridir. Bu nedenle bakkal, market, manav gibi alışverişlerinizi kısa yürüyüşlerle yapabilirsiniz. Toplu halde tek seferde bu alışverişleri aracınızla karşılamak yerine günlük ihtiyaçlarınızı yürüyerek karşılamaya özen gösterin.
  7. Hazır yemek, paket servis, dışarıdan yemek servisi gibi uygulamalar sağlıklı yaşam adımlarında kaçınmanız gereken hizmetlerdendir.
  8. Yemek yapmayı öğrenin! Pek çoğunuzun buna karşı çıktığını duyar gibiyim. Özellikle bekar yaşayanlar, yalnız kalanlar ya da çalışan kadın ve erkekler hazır yemek siparişlerini, yemek hazırlamaya tercih ediyorlar. Oysaki kolay v pratik hazırlanacak tarifleri öğrenmek sağlıklı bir yaşam sürmek için önemlidir. Ne yediğinizi, hangi malzemeden yapıldığını, ne kadar tuz konulduğunu, hangi yağ ile pişirildiğini bilmeden tükettiğiniz yiyecekler sağlıklı yaşam çabalarınızı sıfırlamaya yetecek tuzaklarla doludur.
  9. Planlayın… Tıpkı hayatınızı, işinizi planladığınız gibi yemek alışkanlıklarınızı da planlayın. Yemek yeme alışkanlığınızı doğru saat dilimlerine oturtun. Yemek için acıkmayı beklemeyin. Fazlasıyla acıkmış bir beden doymakta güçlük çeker. Hem yiyeceklerinizi hem de yeme zamanınızı bir plan dahilinde hayata geçirin.
  10. Tabağınızdaki her şeyi yemek zorunda değilsiniz. Doyduğunuzu hissettiğiniz zaman yemeyi kesin. Elbette bunu yaparak yiyecekleri çöpe göndermekten bahsetmiyorum. Daha küçük ve az porsiyonları tabağınıza alarak böylesi bir israfı da önlemiş olursunuz.
  11. Yemeklerinizi salata tabağında yemeye ne dersiniz? Hem tabağınız dolu görünür hem de daha hızlı dolar. Böylece psikolojik olarak bir tabak dolusu yemek yediğinizi düşünebilirsiniz.
  12. Yemeğe başlamadan önce bir bardak su için. Bu midenizin tokluk hissetmesini sağlar ve daha az yemek yemenize yardımcı olur.
  13. Sağlıklı yaşam için sağlıklı be dengeli beslenmek gerekir. Tek tip besinler tüketmek, vücudun ihtiyacı olan karbonhidrat, yağ, protein yönünden zengin besinleri, beslenme programına dahil etmemek zamanla sizi sürekli açlık hissi ile kuşatacaktır.
  14. Yemeklerden sonra kısa yürüyüşler yapmayı yaşantınızın bir parçası haline getirin. Sevdiğiniz biri ile yürüyüşe çıkın ya da varsa köpeğinizi gezdirin.
  15. İyi dinlenin. Vücudunuzun zaman zaman temposunu düşürmeye ve dinlenmeye ihtiyacı vardır.
  16. Stresi hayatınızdan uzak tutmaya çalışın. Sizi strese sokan konuları birer birer hayatınızdan çıkararak işe başlayabilirsiniz. Örneğin, trafik sizin için bir stres kaynağı ise yola, trafiğin daha hafif olduğu zamanlarda çıkarak bunu hafifletebilir ya da arabanızdan ayrı seyahat etmeyi yaşam biçiminiz haline getirebilirsiniz.
  17. Olumlu düşünce sağlıklı yaşam yolunda atılacak en önemli adımlardandır. Düşünce gücünüzü olumlu konulara yönlendirin. Daha fazla okuyun, daha fazla meditasyon yapın. Her şeyden önce kaderinizle barışın ve onu yargılayarak kendinizi yormaktan vazgeçin.
  18. Sağlıklı yaşamak için haber bültenlerini, gazetelerde yer alan can sıkıcı haberleri okumayı dinlemeyi kesin. Sizi mutlu edecek filmlere gidin ve başkalarına ait problem ve sıkıntılara hayatınızda daha az yer ayırın.
  19. Bol bol arkadaş edinin ve onlarla vakit geçirin. Seçtiğiniz kişiler olumlu düşüncede ve hayata olumlu bakan karakterler olsun. Bu sizin de hayatı olumlu karşılamanıza yardımcı olacaktır.
  20. Zamanınızı trafikte harcamayın. Buna mecbursanız o zaman sizi rahatlatacak müzikler dinlemeye çalışın. Rock, arabesk, gibi sert ve acı dolu şarkılar trafikte sizi strese sokar. Bulunduğunuz her koşul altında kendinizi rahatlatacak ögeleri seçmeye özen gösterin.
  21. Hayatı ve günü geldiği gibi kabul edip onun tadını çıkarmaya bakın. Bir günün ardından sahip olmadıklarınızı değil o gün ile birlikte sahip olduklarınızı düşünün.
Bunu da oku :  Yemekte Doğru Bilinen 11 Yanlış

Yukarıda sıraladığım maddelerin hepsi sizi daha sağlıklı ve mutlu bir birey yapacak küçük ipuçlarıdır. Başlangıçta bunları birer ödev gibi yapsanız da beş ay sonra bu maddelerin sizin yaşam biçiminiz haline geldiğiniz fark edeceksiniz. Hayatınızı, hayatınızla birlikte olduğunuz şeyleri kazandıklarınızı, kaybettiklerinizi kısacası yaşantınızı sevin. Sahip olduğunuz değer bu yaşantınızda saklı… Hayatınız sizin sorumluluk alanınız ve hayatınıza bu sorumluluğu borçlusunuz… Yaşanacak tek bir hayat var, yapmanız gereken ise onu iyi ve sağlıklı yaşamak. Eğer yaşantınızla ilgili bir şeyler yolunda gitmiyorsa, bunun sorumlusu başkaları değil yalnızca sizsiniz… Değişim için beklemeyin, bugünden yukarıdaki uygulamalarla hayatınıza artı değerler katmaya başlayın. obilir.com

(Toplam 12 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment