Ametist Taşı

ametist

Nitelikli taşlar, son zamanlarda alternatif tedavi yöntemlerinde ve rahatlama amacıyla sıkça kullanılmaya başlandı. Bu taşlardan bir tanesi de adını sık olarak duyduğunuz ametist taşıdır. Ametist gibi birçok şifalı taş vücudun negatif enerjisini alarak, pozitif enerji aktarmaktadır. Bu yolla da birçok hastalığı tedavi ettiği ve insanları sağlığına kavuşturduğu bilinmektedir.

Fakat şifalı taşlar üzerine yapılan bilimsel araştırmalar bu taşların pozitif, negatif, terapötik hiçbir değeri olmadığını ortaya çıkarmıştır. Bunun yanında şifalı taşlar özellikle sağlık amacıyla kullanılan kaplıcalarda oldukça popülerdir. Ve halk arasında bu taşların farklı şifaları olduğuna dair kanı yaygındır.

Safir Taşı (Gök Yakut) Nedir? Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?
Şubat ayında doğanların taşı olarak nitelendirilen ametist taşının en önemli özelliği uyku problemi olanların üzerinde gösterdiği olumlu etkileridir. Eğer uykusuzluk probleminiz varsa ametist taşını veya ametist taşından yapılmış bir takınızı bir süre avucunuzun içerisinde tutun. Daha sonra yastığınızın altına koyarak uyumaya çalışın. Kısa süre içerisinde uykuya daldığınızı göreceksiniz.

Ametist Taşı Nedir?
Ametist Taşı Nedir?Ametist eski Yunancada sarhoş etmek anlamına gelen bir kelimeden gelmektedir. Mor veya eflatun renge sahip bir kuvars çeşididir ve genel olarak mücevherlerde kullanılır. Kuvarsın en saf hali olan bir kayaç kristalidir. SiO2 ile sembolize edilir. Eski zamanlarda taşın anlamına bağlı olarak sarhoş olmaktan koruduğuna inanılır. Yani ametist taşı ile yapılmış bir kaptan şarap içen kişi eski inanca göre sarhoş olmamıştır.

Bunu da oku :  Ametist Taşının Faydaları

Ametist Taşının Özellikleri Nelerdir?
Ametist Taşının ÖzellikleriTaşın rengini, manganezden aldığı inancı, 20. yüzyılda iyice yayılmıştır ama bazı kimseler rengin tamamen organik bir kaynağı olduğuna inanmış ve bunu savunmuşlardır. 2005 yılına gelindiğinde ise taşın renginden yabancı atomlar sorumlu tutulmuştur. Isı ile temasında taşın rengi sarıya doğru ilerler. Ametist taşının sertliği 7 olarak bilinir. Taşın farklı renklerine farklı isimler verilmiştir.

Örneğin; açık pembe-leylak tonlarındaki taşa Rose Franse adı verilmiştir. En değerli rengi kırmızı parıltıları bulunan koyu mor rengi olan türüdür. Bu renkteki ametistler Sibiryalı olarak isimlendirilir. İsminin ise Sibirya’da çıkartılmasına bağlı olarak şekillendiği söylenebilir. Ancak Uruguay ve Zambiya civarlarında da çıkartılabilmektedir.

Ametist Taşı Nerelerde Çıkartılır?

Ametist Taşı Nerelerde Çıkartılır?Bu değerli taş; Uruguay, Kanada, Rusya, Hindistan, Brezilya, Arjantin ve Afrika ülkelerinin hemen hepsinde çıkartılmaktadır. Ancak en kaliteli olanları; Hindistan, Uruguay ve Brezilya ile sınırlıdır ve buralardaki volkanik kayaçların içinde bulunan gaz boşluklarında meydana gelmektedir. Ayrıca ülkemizde Balıkesir, Erzincan ve Ordu illerinde ametist taşının yatakları bulunmaktadır.

Bunu da oku :  Aragonit Taşı

Ametist Taşının Kültürel Tarihi
Ametist Taşının Kültürel TarihiAmetist geride kalan yüzyıllarda elmas, yakut ve zümrüt gibi değerli taşlardan biri olarak kabul görmüştür ama zaman içinde değerini yitirmiştir. Buna rağmen günümüze kadar yaygın olarak kullanımına devam edilmiştir. İnsanlar tarafından Mısır Uygarlığı’na kadar uzanan derin bir geçmişi vardır.

Bunun dışında birçok medeniyet tarafından sevilmiş ve kabul görmüştür. Özellikle Mısır’da kraliyet seviyesinde gözde bir taştır. Bu değerli taş ünlü ressam Leonardo Da Vinci’nin resimlerine de konu olmayı başarmıştır. Kendisine göre taş; zekayı temsil eder ve kötü düşünceleri dağıtır. Geçmiş tarihte ayrıca dindarlığı ve bekâreti de sembolize etmiştir.

Özellikle Orta Çağ döneminde çok değerli hale gelmiştir. Bu dönemde mimari alanda kiliselerin ve bazı yapıların oymalarında kullanıldığı tespit edilmiştir. Günümüze gelindiğinde hala birçok din adamı tarafından yüzük olarak kullanılmaktadır. Ayrıca günümüzde Tibet’te ametist taşı kutsal olarak kabul edilir.

(Toplam 7 defa izlendi, bugün 1 kere görüldü)

Related posts

Leave a Comment